Članak

NAJSTARIJA KULTURNA USTANOVA

Zemaljski muzej BiH obilježio 136. rođendan

Uz stalne izložbene postavke, na sva tri odjeljenja, pripremljen je i dodatni sadržaj za sve uzraste.

(Patria) - Zemaljski muzej BiH danas slavi 136. rođendan, koji već tradicionalno proslavlja zajedno s posjetiocima. To je najstarija moderna kulturna i naučna ustanova zapadnog tipa u našoj zemlji.

Uz stalne izložbene postavke, na sva tri odjeljenja, pripremljen je i dodatni sadržaj za sve uzraste.

Cjelodnevnim programom obilježena je 136. godišnjica od osnivanja kulturno-obrazovne institucije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, koji je otpočeo predstavljanjem Hagade za javnost.

Centralni događaj je nova stalna izložba "Vodozemci i gmizavci BiH", autora Adnana Zimića, piše BHRT.

U historiji Muzeja to je prvi put da su na jednom mjestu prezentirane sve dosad otkrivene vrste herpetofaune u njihovim prirodnim staništima.

Priča o ugroženom biodiverzitetu i koegzistenciji vrsta nastavljena je kroz nesvakidašnju Imagine izložbe "EX-SITU", Austrijskog kulturnog foruma.

Umjetnici donose svoje viđenje narodnih bajki o zmijama, a među njima je i umjetnica Lala Raščić koja je svoj rad koncipirala uz pomoć kustosice Etnološkog odjeljenja.

U fokusu obilježavanja rođendana bila je i promocija Glasnika Zemaljskog muzeja BiH, najstarijeg naučnog časopisa u Bosni i Hercegovini.

Cjelodnevni program ispunjen mnoštvom zanimljivih događaja i besplatan ulaz za građane, bio je prilika koja se ne propušta.

Program je također donio i dvije radionice za djecu "Pišem ti bosančicom" i "Potraga za blagom".

Proslava 136. rođendana tako je zajedno sa posjetiocima protekla u svečanoj, edukativnoj i zabavnoj atmosferi, a sve u cilju učenja i usvajanja novih znanja.

#BIH #Godišnjica #kultura #ZemaljskiMuzej