Članak

ZNAČAJNA POSJETA

Bećirović: Vrijeme ratova je iza nas, strateški cilj je članstvo u NATO-u

(Patria) - Sjevernoatlantsko vijeće (NAC), predvođeno zamjenikom generalnog sekretara NATO Mirceaom Geoanăom, boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Prvi sastanak održan je u Predsjedništvu BiH. A nakon sastanka obratio se član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Poručio je da je veoma ohrabren, jer danas je nedvojbeno poručeno da čvrsto stoje iza BiH i njene nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

Nakon sastanka Bećirović je poručio i da su iz NAC-a najoštrije osudili bilo kakav poziv na secesiju. Na ovom sastanku je rekao šta su strateški ciljevi BiH, a to su punopravno članstvo u NATO savezu i EU.

“BiH je opredijeljena za članstvo. To je odluka državnih organa u BiH. Pravni okvir je jasan, a državni organi su usvojili sve dokumente u oblasti sigurnosti. Vrijeme ratova je nepovratno iza nas i dolazimo pod sigurnosni kišobran najveće alijanse na svijetu. To je u interesu svakog građanina”, kazao je Bećirović.

U BiH imamo evidentno proruske političare, dodaje Bećirović, koji ugrožavaju naš mir u zemlji i regiji.

“Da je to tako, svjedoči intervju za Russia Today, u kojem je govorio predsjednik Rs i poručio da je ‘Vladimir Putin veliki humanista’ i da je ‘Rusija imala puno pravo da napadne Ukrajinu’. To nije dao političar iz Moskve. NATO nam je jasno poslao poruku danas – sigurnost BiH je i naš NATO interes, jer naša zemlja pripada euroatlanskim integracijama”, rekao je Bećirović i potcrtao da je “BiH danas dobila najveću podršku, nego smo je ikad imali i to je ohrabrujuće”.

Bećirović je kazao i da je dolazak pomoćnika državnog sekretara Jamesa O‘Briena vrlo važna poruka i da to nije slučajnost.

“Sutra ćemo imati taj sastanak. Mislim da je vrlo važna poruka svima u BiH i regiji. SAD su bezrezervni prijatelj BiH, pružaju nam punu podršku i ta naša saradnja je jako važna za BiH”, zaključio je Bećirović, piše N1.

Sastanku sa zamjenikom generalnog sekretara nije prisustvovala Željka Cvijanović.

#DenisBećirović #NATO #BIH #politika