Članak

VLADA TREBA DATI RJEŠENJE

Subvencije od 4.816 KM isplaćene za nešto više od 1.000 aplikanata, mladi ne odustaju od borbe za veći iznos

(Patria) - Ministarstvo finansija KS izvršilo je uplatu subvencija za rješavanje stambenog pitanja mladih koji su ostvarili to pravo na osnovu Javnog poziva Vlade KS iz 2023. godine. Subvencija iznosi 4.816 KM.

Iako je na konačnoj listi bilo 1.142 aplikanata, njih oko 100 nije bilo spremno predati notarsku izjavu da će narednih pet godina živjeti u Kantonu Sarajevo što je bio novi kriterij u odnosu na onaj iz ranijih poziva o tri godine boravka u KS prije apliciranja na javni poziv.

Jedan od mladih koji je na račun dobio 4.816 KM Adnan Lukač za Patriju je potvrdio da borba mladih neće prestati. Na protokol Skupštine KS su predali zahtjev da im se omogući obraćanje na prvoj narednoj sjednici Skupštine KS.

„Predali smo zahtjev sada čekamo odluku da li će nam biti odobreno. Prva naredna sjednica trebala bi biti u ovom mjesecu“, kaže Lukač za Patriju.

Nekoliko stotina mladih održalo je i proteste u Sarajevu, a pridružili su im se i političari, sindikalisti, članovi porodica, građani.

Iako je šef NIP-a Elmedin Konaković, čija stranka čini vlast u Sarajevu, pozvao Vladu KS da mladima isplati približan iznos od obećanih 12.000 KM taj poziv je ostao bez reakcije. Nakon što se Vlada oglušila na taj poziv, kantonalni zastupnik Elvis Vreto (NIP) podnio je 19. januara zastupničku inicijativu kojom traži da ovim mladim ljudima na narednom javnom pozivu omogući posebno kreiran zahtjev kojim bi ostvarili pravo isplate razlike do iznosa koji Vlada KS utvrdi za 2024. godinu, ukoliko ne postoji mogućnost za drugo rješenje.

S druge strane, prema nezvaničnim informacijama, nekoliko ministara u Vladi KS moglo bi izvršiti preraspodjelu sredstava i obezbijediti novac za isplatu razlike mladima.

Ovaj javni poziv realizira se posljednjih sedam godina, a najmanji isplaćeni iznos bio je u vrijeme Covid-19 2020. godine kada je isplaćeno po 7.000 KM. No, uzimajući u obzir rast cijena nekretnina, inflaciju, povećanje ukupnih troškova života mladi očekuju da taj iznos bude oko 10.000 KM.

Ovi mladi su se od nekih političara koji dolaze upravo iz NIP-a suočili s optužbama kako su „hiperprivilegovana kasta“ i da im ne treba ništa dati.

No, javni poziv Vlade KS nije bio socijalni program niti socijalna mjera. Riječ je o programu poticaja za mlade koji je trebao potaknuti njihov ostanak u KS, pa i njihovo preseljenje u glavni grad BiH.

#BIH #ElmedinKonaković #KantonSarajevo #mladi #NiP #poticaj #subvencije