Članak

PRATIO IH VOZILOM

Ročište za određivanje pritvora ubici Farisa Pendeka i pomagačima: Šuman je imao namjeru da ubije jednog mladića

(Patria) - U Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je ročište za pritvor Ademu Šumanu, osumnjičenom za ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, a na štetu 19-godišnjeg Farisa Pendeka, kojeg je u nedjelju navečer usmrtio hicem iz vatrenog oružja.

Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Advokati osumnjičenih su se na početku ročišta izjasnili da se protive fotografisanju osumnjičenih u sudnici, tako da izvještaji medija neće sadržavati te snimke. Oni su, također, tražili isključenje javnosti.

Advokat Damir Kočo rekao je da je u javnost već otišlo previše dezinformacija i da u ovoj fazi, zbog zaštite istrage, traži isključenje novinara. Pridružili su se advokati Damir Beglerović i Sead Zijadić. Tužiteljica se usprotivila. Navela je da je od početka štitila istragu zbog čega je čak optuživana da nekog krije. Smatra da sad već nema potrebe da se isključuje javnost.

Sutkinja Melika Murtezić na kraju je odbila prijedlog za isključenje javnosti.

Tužiteljica je u sudnici opisala da, kada je došla na mjesto ubistva, da je "vidjela mrtvo dijete, s aparatićem za zube u ustima". I autu je vidjela, obrazlagala je dalje, smoki, slatkiše, čokoladice... te se pitala šta je motiv?

Kazala je da ovo nije bio nesporazum u saobraćaju, kako se ranije spominjalo u javnosti, već školski primjer bezobzirnog nasilničkog ponašanja. Dodala je da je Šuman vozio svoj peugeot 208 iza vozila u kojem su bili ovi dječaci, među kojima i ubijeni Faris Pendek. Oni "ne da se nisu poznavali već su s različitih planeta", slikovito je pojasnila tužiteljica, piše Faktor.

Osumnjičeni Šuman i njegovi pomagači su višestruko osuđivani i konzumenti su narkotika, podatak je koji je tužilaštvo iznijelo u sudnici. Trećeosumnjičeni je prilikom hapšenja bio pod utjecajem droge.

- Šuman je bez ikakvog razloga prišao s leđa njihovom vozilu, mahao rukama. Oni su otvorili prozor i pitali šta je problem? On je tada preskočio na mjesto suvozača, kroz prozor svog auta udario vozača i momka na zadnjem sjedištu, a potom izvadio pištolj i ispalio metak koji je pogodio Farisa, koji je vrlo brzo preminuo. Onda je zvao Elmedina Gradišića, koji je sakrio vozilo, a potom Saljevića koji ga je odvezao u Zenicu. Šuman se predao samo zato što je već bio otkriven, jer ga je Gradišić zvao i rekao da mu policija pretresa kuću - pojašnjavala je tužiteljica.

Određivanje jednomjesečnog pritvora, osim Šumana, predloženo je i Mersimu Saljeviću i Elmedinu Gradišiću iz istih pritvorskih razloga. Oni se sumnjiče za krivično djelo pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.

Adem Šuman (23), osumnjičen je da je u nedjelju navečer u sarajevskom naselju Otoka ubio 19-godišnjeg Farisa Pendeka.

Šuman se dan poslije predao pripadnicima MUP-a KS, a osim njega uhapšeni su Mersim Saljević i Elmedin Gradišić zbog sumnje da su mu pomagali nakon počinjenog krivičnog djela.

Nakon održanog ročišta advokat Kočo je novinarima objasnio zašto smatra da Šuman neće pobjeći ukoliko mu ne bude određen pritvor.

- Iz njegove izjave, moj branjenik je dao izjavu. Neću da ulazim u detalje izjave. Ni u jednom trenutku nije ni naglasio bilo kakvu namjeru da bi se dao u bjekstvo - kazao je Kočo.

#FarisPendek #ubistvo #BiH