Članak

BLISKI ISTOK

Iran odgovorio Bidenu: Ne želimo rat, ali ga se ne plašimo

Iran je zaprijetio da će "odlučno odgovoriti" na svaki američki napad na tu zemlju nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden povezao Teheran s ubistvom tri američka vojnika u vojnoj bazi u Jordanu.

(Patria) - Iran je zaprijetio da će "odlučno odgovoriti" na svaki američki napad na tu zemlju nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden povezao Teheran s ubistvom tri američka vojnika u vojnoj bazi u Jordanu.

SAD su jučer saopštile da je napad dronom, u kojem su poginuli američki vojnici, izvršila grupa Islamski otpor u Iraku - koja okuplja militantne organizacije koje podržava Iran.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da SAD vjeruju kako je ta grupa "planirala, finansirala i sprovela napad", prenosi VOA.

SAD su signalizovale da se spremaju za uzvratne udare na Bliskom istoku poslije napada dronovima u kojem je također ranjeno najmanje 40 vojnika u Kuli 22, tajnoj bazi u sjeveroistočnom Jordanu, koja je bila ključna za američko prisustvo u susjednoj Siriji.

Svaki dodatni američki udar mogao bi dodatno zapaliti region koji je već uzdrmao izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Rat je počeo napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, kada su militanti ubili 1.200 ljudi i zarobili oko 250 talaca.

Od tada, u ofanzivi izraelske vojske ubijeno je više od 26.000 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas. Raseljeno je skoro dva miliona ljudi.

Nasilje je potom eskaliralo širom Bliskog istoka, pri čemu Iran gađa mete u Iraku, Pakistanu i Siriji, a SAD izvode vazdušne napade na jemenske Husi pobunjenike koji ciljaju brodove u Crvenom moru.

Neki posmatrači strahuju da bi nova runda napada na Iran mogla da odvede region u širi rat.

Iranska upozorenja prvo su stigla od Amira Saida Iravanija, ambasadora pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku. On je održao brifing s iranskim novinarima, navodi državna novinska agencija IRNA.

- Islamska republika bi odlučno odgovorila na svaki napad na ovu zemlju, njene interese i građane pod bilo kojim izgovorom - poručio je Iravani, prenosi IRNA.

Svaku moguću iransku odmazdu opisao je kao "snažan odgovor", bez detaljnijeg objašnjenja. Iranska misija pri UN jučer nije odgovorila na zahtjeve za komentar.

Iravani je negirao da su Iran i SAD razmijenili bilo kakve poruke u posljednjih nekoliko dana, bilo preko posrednika ili direktno.

Televizija Al Jazeera, koju finansira Katar, objavila je da je do takve komunikacije došlo. Katar često djeluje kao posrednik između Washingtona i Teherana.

- Takve poruke nisu razmijenjene - uvjerava Iravani. Međutim, iranska vlada primila je k znanju prijetnje SAD odmazdom za napad na bazu u Jordanu.

- Ponekad naši neprijatelji prijete. Danas čujemo neke prijetnje između redova američkih zvaničnika. Mi im kažemo - već ste vidjeli šta možemo, znamo se.

Nijedna prijetnja neće proći bez odgovora. Ne želimo rat, ali ga se ne plašimo - kazao je komandant Revolucionarne garde, general Hosein Salami, javlja IRNA.

General zadužen za iransku protivvazdušnu odbranu rekao je ranije da je ona na "najvećoj borbenoj gotovosti". To izaziva zabrinutost i za komercijalnu avijaciju koja putuje preko Irana.

Nakon što je američki dron ubio visokog generala 2020. godine, iranska protivvazdušna odbrana greškom je oborila ukrajinski putnički avion, ubivši u njemu svih 176 ljudi.

#Iran #SAD #Svijet