Članak

ODBACIO BOJAZAN

Stoltenberg uvjeren: Reizbor Trumpa ne bi ugrozio američko članstvo u NATO-u

Stoltenberg je kazao da nijednu sekundu ne vjeruje da bi predsjedništvo Donalda Trumpa ugrozilo američko članstvo u NATO savezu.

(Patria) - Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je jučer bojazan da bi reizbor bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa oslabio NATO u trenutku osiguravanja čvrste podrške Ukrajini.

Stoltenberg je kazao da nijednu sekundu ne vjeruje da bi predsjedništvo Donalda Trumpa ugrozilo američko članstvo u NATO savezu.

- Vjerujem da će SAD nastaviti biti čvrst saveznik NATO-a, bez obzira na ishod američkih izbora jer je to u američkom interesu - poručio je Stoltenberg u intervjuu za CNN.

Republikanac Donald Trump, žestoki kritičar NATO-a u svojim predsjedničkim danima, prijetio je da će povući zemlju iz saveza, prenosi Hina.

Srezao je sredstva za odbranu NATO-a i opetovano se žalio da SAD plaćaju više nego što bi trebale.

- Radio sam s njim četiri godine i pomno ga slušao, a glavna je kritika bila upućena tome da NATO saveznici premalo izdvajaju - naveo je Stoltenberg.

Uvjerava da je u međuvremenu više članica povećalo svoj vojni doprinos.

- Američka poruka da evropski saveznici trebaju više doprinositi primljena je na znanje i oni se zaista kreću u tom smjeru - dodao je Stoltenberg.

Trump je nastavio kritikovati savez, rekavši za vikend u kampanji za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore kako ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale SAD u slučaju napada.

Sporazum NATO-a sadrži odredbu koja garantuje uzajamnu odbranu zemalja članica u slučaju napada na jednu od njih.

#JensStoltenberg #Svijet #DonaldTrump #nato