Članak

DUŽNOSNICI POTVRDILI

Kosovo od danas ukida dinar i uvodi euro

Prema ranijoj objavi CBK, jedina dopuštena valuta na Kosovu bit će euro, čime se dinar isključuje iz platnog prometa.

(Patria) - Kosovski dužnosnici potvrdili su da od danas počinje primjena uredbe Centralne banke Kosova (CBK) koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, uz prelazni period da bi se građani prilagodili toj uredbi.

Prema ranijoj objavi CBK, jedina dopuštena valuta na Kosovu bit će euro, čime se dinar isključuje iz platnog prometa.

U praksi ta odluka znači zabranu upotrebe dinara, službene valute Srbije koja se do sada koristila u svim većinskim srpskim enklavama na Kosovu.

Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcioniše na Kosovu i nakon ratnih sukoba 1999. u većinski srpskim sredinama, a dinari su posredstvom Trezora Srbije u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima.

Beograd je u međuvremenu optužio vlasti u Prištini da tom odlukom pokušavaju ukinuti dijalog i protjerati srpski narod s Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio kako je uvjeren da to međunarodna zajednica neće dopustiti. Od EU i međunarodne zajednice zatražio je pritisak na Prištinu da povuče odluku.

U međuvremenu se sinoć sastao s ambasadorima država Kvinte - SAD-a, Velike Britanije, Italije, Njemačke i Francuske. No, poslije tog sastanka objavljeno je da "neće biti nikakvog saopštenja".

"Svaka formalna riječ bila bi suvišna", poručeno je medijima iz Vučićevog ureda.

Prije tog sastanka zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi potvrdio je da od četvrtka, 1. februara počinje primjena odluke CBK-a te da niko, ni međunarodni partneri Kosova, ne dovode u pitanje zakonitost te odluke.

Bislimi je novinarima u Prištini rekao da CBK u saradnji s Narodnom bankom Srbije treba pronaći prikladan mehanizam tranzicijskog perioda.

Međunarodna zajednica je, pak, zatražila da se ova odluka odgodi uz ocjenu da može negativno utjecati na srpsku zajednicu.

Bislimi je jučer u Prištini, prema izvještaju Radija Slobodna Evropa, uputio i niz kritika na račun Srbije za zloupotrebu novca u ime Srba s Kosova.

- Predsjednik Srbije izjavljuje da svake godine pošalje 800 miliona eura na Kosovo. Da 800 miliona eura dolazi na Kosovo, Srbi s Kosova bi imali iste prihode kao građani Japana - poručio je Bislimi.

Ustvrdio je da na Kosovo iz Srbije dolazi manje od 200 miliona eura.

- Uspostavljanjem transparentnosti Vučić će morati objasniti gdje ide drugi novac - dodao je Bislimi.

#dinar #Euro #Kosovo #valuta #Region