Članak

BIDENOVA ADMINISTRACIJA OBZNANILA

SAD uvode nove sankcije Iranu

Sankcije su uvedene za jednu osobu i tri entiteta za koje se sumnja da pružaju ključnu finansijsku podršku iranskim snagama Islamske revolucionarne garde-Quds.

(Patria) - Administracija američkog predsjednika obznanila je jučer da uvodi nove sankcije usmjerene na finansijske mreže Iranske revolucionarne garde i libanonske paravojne grupe Hezbollah koju podržava Iran, usred rastućih napetosti između Washingtona i Teherana.

Kako piše Newsweek, sankcije su uvedene za jednu osobu i tri entiteta za koje se sumnja da pružaju ključnu finansijsku podršku iranskim snagama Islamske revolucionarne garde-Quds.

Sankcije su također bile usmjerene na finansijsku mrežu Hezbollaha, koja se sukobila s Izraelom duž libanonsko-izraelske granice od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi prošlog oktobra. Obje grupe SAD su označile stranim terorističkim organizacijama.

"Današnji postupak naglašava našu odlučnost da spriječimo IRGC-QF i njegove proxy terorističke grupe da iskoriste međunarodni trgovinski sistem za finansiranje svojih destabilizirajućih aktivnosti.

Sjedinjene Američke Države nastavit će poduzimati mjere kako bi razotkrile i prekinule te kriminalne veze", rekao je u izjavi ministar finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

Ovaj potez dolazi u trenutku povećanja napetosti između SAD-a i Irana, nakon prošlosedmičnog napada dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika i ranjeno još tridesetak.

Američki predsjednik Joe Biden za napad je okrivio "radikalne militantne grupe koje podržava Iran i koje djeluju u Siriji i Iraku", a Bijela kuća jučer je i službeno optužila militantnu grupu Islamskog otpora kao glavnog krivca. Biden je rekao da će SAD "odgovoriti" na napad.

Komandant Korpusa iranske revolucionarne garde Hossein Salami rekao je jučer da će Teheran odgovoriti na sve prijetnje SAD-a.

#Iran #SAD #Sankcije #Svijet