Članak

'CONDÉ NAST TRAVELER'

Tri su grada iz regije na listi najljepših u Evropi: Među njima je i Mostar

Od gradova iz naše regije, na listi su Koper, Opatija i Mostar, tri grada iz tri različite energije, s nevjerovatnim ljepotama, mjesta koja svakog putnika dočekuju na poseban način.

(Patria) - Magazin "Condé Nast Traveler" sačinio je listu gradova koji nisu na turističkim mapama evropskih putnika, potrudivši se da svojim čitaocima predstavi te destinacije, prenosi b92.net.

Među tim gradovima su i tri iz regije - Koper, Opatija i Mostar, mjesta nevjerovatnih ljepota koja svakog putnika dočekaju na poseban način.

Koper (Slovenija)

Koper je šarmantni biser smješten u slovenskom dijelu Istre, grad koji spaja venecijansku historiju, zadivljujuće obale i ukusnu kuhinju.

Stari grad ima ulice u obliku labirinta u kojima možete vidjeti bogatu historiju ovog nekada uspješnog lučkog grada, kao i crkve i šarmantne trgove.

Grad je i danas važna luka u regiji, jer je blizu Trsta i označava ulaznu tačku u srednju i istočnu Evropu.

Koper je savršena baza za istraživanje obale i njegovih vinograda, maslinjaka i srednjovjekovnih sela na brežuljcima.

Opatija (Hrvatska)

Iako se danas često zanemaruje u korist gradova poput Dubrovnika ili Splita, upravo je Opatija na sjeveru kolijevka turizma u Hrvatskoj, poznata i kao "Beč na moru" zbog svoje Belle Epoque arhitekture.

Opatijska rivijera, pojas smješten između šumovitih obronaka planina i stjenovite obale Kvarnerskog zaljeva, nekada je bio najposjećenije ljetovalište stare elite.

Kvarnerski zaljev utočište je zdravlja i wellnessa zbog jedinstvene mikroklime koja nudi idealne uslove za terapeutska i regenerativna putovanja, pa Opatija turiste privlači i atraktivnim tretmanima u savremenim spa centrima.

Kao što je opatijsko područje spoj mora i planina, takav je i vizuelni doživljaj različitih stilova. Susret raskošne srednjoevropske elegancije, mediteranskog šarma i srednjovjekovne arhitekture čine Opatiju idealnom romantičnom destinacijom.

Mostar (Bosna i Hercegovina)

Novinari su u svojoj reportaži naveli da je Mostar grad opuštene energije s mješavinom austrougarske i osmanske arhitekture.

U gradu se nalaze brojni restorani koji nude izuzetno ukusnu tradicionalnu kuhinju.

Tu je i predivno staro gradsko jezgro i čuveni Stari most, po kojem je i grad dobio ime.

Opuštena energija grada posebno je interesantna u večernjim satima, kada se uz čašicu rakije slušaju umirujući zvuci rijeke.

#Hrvatska #magazin1 #Mostar #opatija #putovanja #Turizam #zanimljivosti