Članak

DOM NARODA

HDZ i SNSD ne žele razmatrati tehničke izmjene Izbornog zakona BiH po hitnoj proceduri, ide u redovnu proceduru

(Patria) - Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda PS BiH je Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je usvojen u Predstavničkom domu PS BiH krajem decembra 2023. godine.

Dragan Čović (HDZ BiH) je iznio prijedlog koji je usaglašen sa pozicijom, da se ovaj zakon uputi u redovnu proceduru.

"Imali smo dopis Tužilaštva BiH da se PS BiH očituje o tome zašto nije provedena presudu Ustavnog suda BiH, a ta presuda se odnosi na predmet Ljubić za koji su mnogi tvrdili da je ona provedena. Jasno se precizno stavlja na znanje da ona nije provedena. Da ovaj proces ne bi danas završio negativno, već da ide u redovnu proceduru. Na ovaj način dali bismo šansu da ono što je usvojeno u PD PS BiH mimo dogovora predsjednika pet stranaka ide u redovnu proceduru", kazao je Čović.

Delegat Sredoje Nović (SNSD) kazao je da je protiv hitne procedure.

"Ovaj zakon će se primjenjivati od 2026. godine i koji je to stepen hitnosti. Deset godina ova zemlja vodi rasprave oko toga da dođe do izmjene Izbornog zakona i da odražava volju i želju svih građana i naroda u ovoj zemlji. Nije to zakon koji se sastoji od jednog ili dva člana, već 150 članova. I oni koji misle da su to tehničke izmjene grdno se varaju. Ovo je jedan od najkrupnijih zakona ove zemlje koji može da bude. Ja sam samo shvatio da oni koji su glasali za hitnu proceduru, da je samo cilj da se dodvore jednom čovjeku, jednom strancu Christianu Schmidtu. Ako bismo podlegli tome, onda je ovo doba puzećeg parlamenta prema određenim ljudima. A ja neću da puzim ni pred kim. Imam isuviše i godina i iskustva i ne mogu glasati za hitnu proceduru. Nisam siguran da li će se i u redovnoj proceduri ovaj zakon moći urediti onako kako bi trebao da se donese. On je stavljen u proceduru da se ne donese. Moram reći da sam razočaran. Ako ne poštujete svoju zemlju, svoje institucije, svoje zakone onda se postavlja pitanje da li uopšte poštujete svoju zemlju", kazao je Nović.

Kazao je da se ovom pitanju treba ozbiljno pristupiti ali da se određene stvari moraju popraviti.

Ilija Cvitanović (HDZ 1990) kazao je kako je nekome Izborni zakon važniji od Ustavnog suda BiH.

"Zakon je polovičan. Ne možemo očekivati da će neko podržati zakon oko kojeg nemamo konsenzus. I u ovim pobrojanim izmjenama, ovaj zakon je doživio 60 posto izmjena i dopuna, i mislim da zaslužuje jedan potpuno novi dokument", kazao je Cvitanović.

Šef Kluba Bošnjaka kazao je da će podržati hitnu proceduru a zatim i sam zakon.

"Niko ne bi trebao da ima išta protiv integriteta izbornog procesa. SDA je jedini politički subjekt koja je u parlamentarnu proceduru uputila ovaj zakon i to su rješenja i drugih subjekata ali i međunarodnih institucija, CIK-a. PD je usvojio ovaj zakon, usvojio je i hitnu proceduru i sam zakon", kazao je Džaferović dodajući da je sastanak državne koalicije u Laktašima imao za jedan od ciljeva da se ne usvoji ovaj zakon i uredi pitanje integriteta izbornog procesa.

Nakon glasanja zakon nije imao dovoljnu većinu za hitnu proceduru. Zatim se glasalo za skraćeni postupak, ali opet nije bilo većine što znači da će se zakon razmtrati u redovnoj proceduri.

#Domnaroda #DraganČović #izbornizakon #BiH