Članak

BEZ MATERIJALA

Tenzije u Domu naroda PS BiH: Nešković tražio da se raspravlja o Ustavnom sudu BiH, Ademović nije stavio na glasanje

(Patria) - Želimir Nešković (SDS), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ponovo je predložio da na dnevni red današnje sjednice ovog doma bude uvršten zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, po kojem u ovom sudu više ne bi bilo stranih sudija.

On je ovaj zakon uputio u proceduru u augustu, a tada je dobijeno da bude na dnevnom redu.

Nešković je danas ponovo tražio raspravu o ovom zakonu, i to po hitnom postupku, uz opasku da će u protivnom "pravno reagovati prema Kolegiju".

Reagirao je Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba Bošnjaka navodeći da je ta stvar završena.

"Zastupnici i delegati imaju pravo predlagati zakone pa i po hitnoj porceduri, ali također obavezu da striktno poštuju Ustav BiH kada predlažu određena zakonska rješenja. Ovo što je predloženo od gospodina koji opetuje uvrštavanje toga u dnevni red je nešto što je duboko protivno Ustavu BiH", kazao je Džaferović.

On je istakao da će, ako se to nađe na dnevnom redu, Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda napustiti sjednicu Doma naroda, "a vi ako možete nastavite".

"Ovo je teška odluka i mjera jer su rješenja koja se nude rješenja koja vode u rastakanje i uništavanje BiH", dodao je Džaferović.

Delegati iz SNSD-a stava su da se o ovoj inicijativi danas trebao izjasniti Dom naroda.

Predsjedavajući Doma Kemal Ademović kazao je kako je ista inicijativa već odbijena u avgustu i nije dao na glasanje današnju inicijativu Neškovića.

Reagirao je Nikola Špirić (SNSD) koji je tražio izjašnjavanje doma, no Ademović je kazao da nije došao materijal i nakon što je nastavio sa sjednicom Špirić je zatražio pauzu od 15 minuta.

Na dnevni red je uvrštena inicijativa Marine Pendeš o izmjeni Zakon o odbrani BiH u vezi sa potvrđivanjem imenovanja generalskog kora u OS BiH.

Nakon nastavka sjednice Ademović je nastavio sa radom. Špirić se ponovo javio za riječ i kazao kako je Nešković dostavio materijal. Ademović je kazao da je on već bio otvorio prvu tačku dnevnog reda, a zatim je Špirić tražio pauzu, te da više nije moguće da se dopunjava dnevni red. Delegat Sredoje Nović je prekinuo Ademovića i tražio da se izvrši uvid u stenogram kako bi se uvjerili da je Ademović bio započeo rad po tačkama dnevnog reda.

#Domnaroda #KemalAdemović #SNSD #BiH