Članak

DRŽAVNI DELEGAT

Smajić: Čović je stvarni šef Trojke, oni moraju bezuslovno slušati ono što im on naredi

Smajić kaže da će na današnjoj sjednici Doma naroda podržati tehničke izmjene Izbornog zakona, koje je u Zastupničkom domu predložio Klub SDA.

(Patria) - Stvarni šef sarajevske Trojke je Dragan Čović, oni moraju da bezuslovno slušaju ono što im on naređuje, jer uopšte nemaju nikakvu viziju ni kuda ići, ni šta raditi.

Poručio je to gostujući u Jutarnjem programu FTV-a delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić.

Smajić kaže da su tehničke izmjene Izbornog zakona BiH jedan od političkih principa za koji se Stranka za BiH dugo vremena zalaže da se dese.

Na današnjoj će sjednici Doma naroda, ističe, podržati tehničke izmjene Izbornog zakona, koje je u Zastupničkom domu predložio Klub SDA.

A iako je taj zakonski prijedlog već prošao Zastupnički dom, Smajić podsjeća da su na onom čuvenom sastanku u Bakincima predstavnici HDZ-a, SNSD-a i Trojke već dogovorili da ga danas obore.

- Ima nas koji imamo malo duže pamćenje nego što to misli predsjednik NiP-a. Ja se sjećam prošlih izbornih ciklusa, kada je upravo on bio najgrlatiji kako se spremaju političke krađe, kako će on i NiP biti pokradeni.

Mi smo imali situaciju gdje je CIK prošle godine uputio zahtjev za 18 miliona KM sredstava kako bi se osigurala ta tehnička pomagala.

Ako su uvijek govorili o krađama, mislio sam kada dođu na poziciju i mogu odlučivati o tome, da će glasati za tehničke izmjene Izbornog zakona i da možemo imati stvarni prikaz volje birača - govori Smajić.

A ova tehnička pomagala, dodaje Smajić, upravo to i osiguravaju, i može se zaključiti da umnogome poboljšavaju izborni proces.

- Ovim prijedlogom i tehničkim izmjenama Izbornog zakona utjecaj ljudskog faktora svodi se na minimum. Oni kao argument navode biračke odbore i slično, ali mislim da to nema utjecaja ukoliko bi se uvele ove tehničke izmjene.

HDZ želi kroz tehničke izmjene Izbornog zakona da ubaci i te amandmane koji se odnose na Ustav BiH i da na taj način ubace tzv. plutajući entitet i da čovjek koji će biti biran iz reda Hrvata mora biti iz HDZ-a. To je ukratko njihov plan - govori Smajić.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH i Dragan Čović pokušavaju da ubace izmjene koje nemaju evropski i zapadni pristup.

- Ne bi sada ni visoki predstavnik vršio pritisak, već to radi Američka ambasada. Ona već godinama pokazuje da je jedan od najvećih izvora korupcije u BiH upravo izborni proces.

Visoki predstavnik morao bi reagovati. U suštini, ja nisam za to da on išta mijenja i nameće. Bilo bi dobro da se vladajući političari pobrinu za to da dođe do izmjena. Mi nismo nikada za uplitanja i nametanja odluka visokog predstavnika - dodao je Smajić.

#DraganČović #DžemalSmajić #izbornizakon #politika #trojka #BiH