Članak

MORSKOM VODOM

Izraelska vojska kaže da je poplavila tunele u Gazi kako bi zaustavila napade Hamasa

(Patria) - Izraelska vojska saopštila je da usmjerava vodu u tunele Gaze u pokušaju da uništi široku podzemnu mrežu koju koriste militanti Hamasa za pokretanje napada na Izrael, javio je AFP.

„To je dio niza alata koje je IDF (izraelska vojska) koristi da neutralizuje prijetnju Hamasove podzemne mreže tunela“, navodi se u saopštenju vojske, potvrđujući medijske izvještaje.

Izraelska vojska nazvala je to „metro u Gazi“. Na početku rata u oktobru bilo je 1.300 tunela dužine preko 500 kilometara, prema studiji američke vojne akademije West Point.

Izraelska vojska kaže da su mnogi taoci koje je uzeo Hamas bili ili se i dalje drže u mreži tunela.

U decembru su neki izraelski mediji izvijestili da vojska razmatra da tunele poplavi morskom vodom crpljenom iz Mediterana. Ali stručnjaci su upozorili da je ta opcija opasna i predstavlja ogroman rizik za opkoljene civile Gaze.

„To će uzrokovati ozbiljnu štetu ionako krhkoj infrastrukturi za vodu i kanalizaciju koja se nalazi u Gazi“, upozorila je u decembru tadašnja humanitarna koordinatorica UN-a za palestinske teritorije Lynn Hastings.

„Postoji čak i rizik od rušenja zgrada i cesta zbog povećanog pritiska i infiltracije morske vode u Gazu“, dodala je.

U utorak je vojska rekla da se pobrinula za način da ne „oštete podzemne vode ovog područja“, dodajući da je „pumpanje vode vršeno samo na trasama tunela i na lokacijama koje su bile prikladne, pri čemu je način rada odgovarao svakom slučaju“.

#Svijet #Gaza #Izrael #tuneli