Članak

PREDSJEDNIK STRANKE ZA BiH

Efendić za Mrežu: Neka objasni Trojka zašto ovakve stvari rade državi Bosni i Hercegovini

(Patria) - Stranke iz Sarajeva koje bi trebalo da rade za Bosnu i Hercegovini i jačaju je - počinju da služe secesionističkim razarajućim politikama i Čovića i Dodika koji njima određuju prioritete, kazao je u intervjuu za Mrežu Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH.

Efendić je govorio o razlozima odbijanja poziva Trojke za promjene Ustava, HNS-ovim izbornom zakonu, mogućoj trećoj izbornoj jedinici, ali otkriva i kako Vulin na mala vrata može biti savjetnik u državnim institucijama te zbog čijeg se zeta mijenja zakon.

"Nismo željeli u tome učestvovati, to je jedna vrsta spašavanja i Dodika i Čovića. Ovdje se pokušava progurati jačanje etničkih momenata u našem Ustavu", kazao je Efendić.

Kazao je da je dokument koji je objavljen nakon sastanka u Bakincima otkrio kako se Izborni zakon želi promijeniti po želji HDZ BiH koji je i dostavio svoj prijedlog.

"Bez izmjena Ustava se ne može promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH", kazao je Efendić.

Ističe da trojka i partneri nemaju kapacitet za izmjenu Ustava, te da pokušavaju kroz izmjene Izbornog zakona praveći dvije izborne jedinice u FBiH.

"Vjerujem da stranke opozicije među kojima smo i mi, neće to dozvoliti", kazao je Efendić.

Efendić je govorio o skandalu vezanom za zeta Dragana Čovića, te planovima vladajuće koalicije.

"Neka objasni gospoda iz Trojke zašto ovakve stvari rade državi Bosni Hercegovini, zakon se mijenja da zet Dragana Čovića može biti doživotni direktor", kazao je Efendić.


On je kazao da misli kako neće djelovati visoki predstavnik Christian Schmidt.

Cijeli intervju pogledajte OVDJE

#SemirEfendić #trojka #BiH