Članak

ISPRED VOLKSWAGENA

Toyota zadržala titulu najvećeg svjetskog proizvođača automobila

Japanski automobilski div Toyota Motor zadržala je i u 2023. godini poziciju proizvođača s najvećom prodajom u svijetu, pretekavši ponovo njemački Volkswagen.

(Patria) - Japanski automobilski div Toyota Motor zadržala je i u 2023. godini poziciju proizvođača s najvećom prodajom u svijetu, pretekavši ponovo njemački Volkswagen.

Japanski div prodao je lani 11,2 miliona vozila, uključujući male automobile Daihatsu i kamione Hino Motors, za 7,2 posto više nego u 2022. godini.

Te dvije i podružnica Toyota Industries suočeni su s problemima koji uključuju procedure testiranja automobila i motora koji bi mogli naštetiti globalnoj reputaciji marke, javlja Hina.

- Želio bih se najdublje izviniti našim kupcima i dionicima zbog neugodnosti i zabrinutosti koje su izazvale nepravilnosti u Hino Motors, Daihatsu i Toyota Industries - rekao je predsjednik Toyote Akio Toyoda novinarima.

Globalna prodaja grupe Toyota premašila je 10 miliona vozila u devet od proteklih deset godina, osim 2020. kada je pandemija zadala udarac automobilskom sektoru.

Na drugom mjestu globalne ljestvice je njemačka grupa Volkswagen, koja je lani isporučila 9,2 miliona vozila, za 12 posto više nego u 2022., signalizujući oporavak od pandemijskih problema u opskrbnom lancu.

Japanska grupa prodala je lani 10,3 miliona vozila, a trećinu su činili benzinsko-električni hibridi. Udio električnih vozila na baterije manji je od jedan posto.

Daihatsu je u decembru obustavio isporuke svih automobila budući da je istraga otkrila probleme u 64 modela, uključujući gotovo dvadesetak prodanih pod Toyotinim brendom.

Članica grupe objavila je jučer da je u decembru proizvela samo 121.000 vozila, za 25 posto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Prodaja im se smanjila oko osam posto. Japansko ministarstvo saobraćaja ukinulo je jučer zabranu isporuka deset Daihatsuovih modela.

Toyota je, pak, u ponedjeljak objavila da obustavlja isporuke nekih modela, uključujući kamionet Hilux i terenac Land Cruiser 300, nakon što je nezavisna komisija otkrila nepravilnosti u testovima dizelskih motora koje je razvio dobavljač Toyota Industries.

U 2022. godini komisija je utvrdila da je Hino Motors krivotvorio podatke o emisijama štetnih plinova iz kamiona još od 2003. godine.

#automobili #Toyota #ekonomija