Članak

TENZIJE

SAD poručile Venecueli: Ukinite zabranu opozicionom kandidatu ili uvodimo sankcije

(Patria) - Sjedinjene Američke Države će ponovo uvesti sankcije naftnom sektoru Venecuele ako venecuelanska vlada ne ukine zabranu vodećem opozicionom kandidatu koji se kandiduje za predsjednika kasnije ove godine, rekao je zvaničnik Bijele kuće, javio je Reuters.

Bidenova administracija će dozvoliti da šestomjesečna suspenzija sankcija vezanih za energetiku istekne u aprilu ako Maria Corina Machado i druge opozicione ličnosti ne smiju da se takmiče protiv predsjednika Nicolasa Madura, rekao je zvaničnik, pod uslovom anonimnosti. Vrhovni sud Venecuele u petak je na snazi zabranio da se Machado registruje za izbore zakazane za drugu polovinu ove godine. Sudije su potvrdile zaključke da je podržala američke sankcije, bila umiješana u korupciju i izgubila novac povezan imovinom Venecuele u inostranstvu.

Sjedinjene Države odobrile su ublažavanje sankcija za članicu OPEC-a Venecuelu u oktobru kao dio izbornog sporazuma. To olakšanje bilo je uslovljeno time da Maduro oslobodi određene opozicione i američke zatvorenike i krene ka ukidanju zabrana brojnim opozicionim ličnostima.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da će mjere SAD zavisiti od Madura i njegove vlade. „Imaju vremena do proljeća da ispoštuju svoje obaveze.“

U najznačajnijem ukidanju strogih sankcija iz Trumpove ere, Washington je u oktobru izdao šestomjesečnu opštu licencu kojom je ovlastio američke transakcije sa vitalnim sektorom nafte i gasa u Venecueli i drugu licencu kojom je ovlastio rad državne kompanije za rudarenje zlata Minerven. Ukinuta je i američka zabrana trgovanja venecuelanskim državnim obveznicama na sekundarnom tržištu.

Posljednjih mjeseci Maduro dozvoljava SAD-u da ilegalno šalje migrante u zemlju na letovima za Venecuelu u vrijeme kada se američki predsjednik Joe Biden bori s krizom na američko-meksičkoj granici. Machado, 56-godišnja industrijska inženjerka koja je velikom većinom pobijedila na predizborima opozicije u oktobru, rekla je u ponedjeljak da se neće povući u korist njene zamjene.

„Nema povlačenja. Imamo mandat i završićemo ga“, rekla je u Karakasu.

#SAD #sankcije #Venecuela #Svijet