Članak

ORGANIZOVANI HAOS

Tokio ima najprometniji pješački prelaz na svijetu: Preko njega dnevno pređe više od milion ljudi

Najprometniji pješački prelaz na svijetu nalazi se u tokijskoj četvrti Shibuya, u kojoj su smještene brojne znamenitosti, ali i nezaobilazna mjesta moderne i pop kulture.

(Patria) - Najprometniji pješački prelaz na svijetu nalazi se u tokijskoj četvrti Shibuya, u kojoj su smještene brojne znamenitosti, ali i nezaobilazna mjesta moderne i pop kulture.

Za veliku frekventnost samog prelaza zaslužna je jedna od najprometnijih željezničkih stanica na svijetu iz koje se praktički izlazi na ovu raskrsnicu.

To je stanica Shibuya, mjesto na kojem je i planetarno popularna akita Hachikō još deset godina nakon njegove smrti baš svaki dan čekala svog vlasnika da izađe iz voza, prenosi Punkufer.

Pješačkim prelazom u četvrti Shibuya u jednom "zelenom" intervalu prođe i više od 2.500 ljudi, a taj broj u jednom danu naraste na čitav milion ili čak i više.

Sam pješački prelaz presijeca deset saobraćajnih traka, pet golemih zebri povezuje najprometnija mjesta ove užurbane i moderne četvrti.

Pješacima put pokazuju i ogromni ekrani koji su sinhronizovani sa svakim prelazom i dodatno upozoravaju pješake na crveno ili zeleno svjetlo na semaforu, a na njima se ispisuju i druge informacije i obavijesti poput vremenske prognoze.

Iako nosi nadimak "strka" ili "gužva", gotovo je nevjerovatno da na ovoj raskrsnici saobraćaj teče bez ikakvih zastoja i problema.

Organizovani haos najprometnijeg pješačkog prelaza na svijetu prava je slika ludila i užurbanosti šarenog Tokija, pa i nije neobično što često inspiriše i umjetnike i amatere.

Iako možda nikada niste bili u Japanu, ovaj pješački prelaz sigurno ste "sreli u svojoj ruci", listajući neki od feedova.

Možda ste ga uočili i u trećem nastavku "Brzih i žestokih" u kojemu se "drifta" kroz Tokio ili ga se sjećate iz filma "Izgubljeni u prijevodu" sa Scarlett Johansson.

A poznavaoci azijskog filma sigurno ga se sjećaju iz "Kraljevske bitke", kultnog japanskog SF klasika iz 2000. godine.

Naravno, najbolji pogled na raskrsnicu pruža se iz ptičije perspektive, pa okolni neboderi nerijetko imaju platforme za fotografisanje prelaza (koje se ponegdje i naplaćuje).

Najboljim pogledom na ovaj prelaz s ceste smatra se onaj iz Starbucksa na sjevernoj strani rakrsnice u kojem je čudo uloviti prazno mjesto i koji posluje s najvećom dobiti od svih lokala te franšize na svijetu.

#pješačkiPrelaz #Tokio #magazin1 #zanimljivosti