Članak

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Situacija na Bliskom istoku najopasnija od 1973.

Američki državni sekretar Antony Blinken smatra da je trenutna situacija na Bliskom istoku najopasnija najmanje od 1973. godine, a vjerovatno i prije toga.

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken smatra da je trenutna situacija na Bliskom istoku najopasnija najmanje od 1973. godine, a vjerovatno i prije toga, i dodao da SAD rade sve da spriječe dalju eskalaciju.

Blinken je na konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da bi odgovor SAD-a na militante koje podržava Iran, koji su usmrtili trojicu američkih vojnika u Jordanu, "mogao da se odvija u više faza tokom vremena", prenosi CNN.

- Želimo da spriječimo širenje sukoba, tako da imamo namjeru da odgovorimo kada su napadnuti naši ljudi i da istovremeno svakog dana radimo na sprječavanju da se sukob proširi - naveo je Blinken.

Dodaje i da je s katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem razgovarao o "tekućim naporima" da se oslobode izraelski taoci i osigura "produženo primirje" u sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

#AntonyBlinken #BliskiIstok #Gaza #Hamas #Izrael #SAD #Svijet