Članak

NIJE NAJAVIO NASLJEDNIKA

Gruzijski premijer Irakli Garibashvili podnio ostavku

Gruzijski premijer Irakli Garibashvili podnio je jučer ostavku.

(Patria) - Gruzijski premijer Irakli Garibashvili podnio je jučer ostavku, piše Politico, a prenosi Danas.rs.

Njegov odlazak uslijedio je mjesec dana nakon što se milijarder Bidzina Ivanishvili vratio u vladajuću partiju Gruzijski san u zemlji kao počasni predsjednik.

Garibashvili nije najavio svog nasljednika. Provladin kanal Imedi izvijestio je da se očekuje da će ga naslijediti Iraklim Kobakhidze, trenutni predsjednik Gruzijskog sna.

Garibashvili je potvrdio da mu je ponuđeno mjesto predsjedavajućeg Gruzijskog sna, pripisujući svoju ostavku "unutrašnjem demokratskom principu rotacije" u stranci, dodajući da je nužno da se pripremi za ovogodišnje parlamentarne izbore.

- U timu ima mnogo uspješnih lidera i važno je da se drugima pruži prilika - rekao je Garibashvili u televizijskom obraćanju.

Očekivanja od rekonstrukcije vlade porasla su nakon što se Bidzina Ivanishvili, osnivač vladajuće stranke, iznenada vratio u politiku kao počasni predsjednik Gruzijskog sna u decembru 2023. godine.

Pričalo se da želi da smijeni Garibashvilija uoči izbora zbog optužbi za umiješanost premijera u korupciju.

Garibashvili je naslijedio Ivanishvilija na mjestu premijera nakon što je ovaj podnio ostavku u novembru 2013. godine.

Ivanishvili se vratio u politiku 2018. kao predsjednik Gruzijskog sna, ali se povukao u januaru 2021., ubrzo nakon što je osigurao pobjedu svoje stranke na parlamentarnim izborima u oktobru 2020. godine.

Tada je obećao da je njegov odlazak iz politike konačan jer je "ostvario" svoju misiju. Od tada, međutim, Ivanishvili se naširoko smatra neformalnim gruzijskim vladarom, uprkos tome što nije imao zvaničnu poziciju u stranci ili vladi.

Gruzija je postala zemlja kandidat za članstvo u EU u novembru 2023., a Komisija je postavila devet uslova koje zemlja mora ispuniti da bi se pridružila, uključujući održavanje slobodnih, fer i konkurentnih izbora.

Međutim, iako teži članstvu zemlje u EU, vlada Gruzijskog sna kritikovana je zbog svojih autoritarnih tendencija, pa čak i zbog smirivanja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prošle godine pokušala je da donese zakon u Putinovom stilu koji bi zahtijevao da se sve organizacije koje dobijaju više od 20 posto finansiranja iz inostranstva registruju kao strani agenti - zakon je odbačen nakon masovnih protesta.

Opozicione stranke tvrde da Ivanishvili zapravo koči Gruziju na njenom putu ka članstvu u EU.

- Ono što je jasno je da oligarh ruskog porijekla Bidzina Ivanishvili rekonstruiše svoj čopor kako bi pojačao vlast kako se izbori približavaju - rekla je zastupnica Tina Bokuchava iz opozicione partije Ujedinjeni nacionalni pokret.

Nakon što bude objavljen novi kandidat za premijera, gruzijski parlament imat će dvije sedmice da odobri novu vladu.

#Gruzija #premijer #Svijet