Članak

VLADAJUĆE STRANKA NA SASTANKU

Za Konakovića tehničke izmjene Izbornog zakona imperativ, Košarac poručuje da se treba implementirati dogovor iz Laktaša

Šef NIP-a Elmedin Konaković kazao je da su politički predstavnici danas razgovarali o različitim temama.

(Patria) - U Parlamentarnoj skupštini BiH danas je održan sastanak predstavnika parlamentarnih političkih stranaka na poziv stranaka trojke (NIP, NS, SDP), a ovom sastanku nisu se odazvali predstavnici opozicionih stranaka ni iz FBiH ni iz Rs-a.

Šef NIP-a Elmedin Konaković kazao je da su politički predstavnici danas razgovarali o različitim temama.

„Današnji sastanak je trebao definisati postojanje političke volje za rješavanje ovog problema, ali bi ta većina morala biti artikulisana u dvotrećinskoj većini. Upućujem kritiku onima koji ovo politiziraju. Ovo je tema koja se mora rješavati. Nismo mi danas zakazali konačna rješenja, već definisanje političke volje za rješavanjem problema".

Konaković je kazao da nisu ni očekivali lidere na današnjem sastanku već delegacije.

„Nedostajali su oni koji bi trebali shvatiti važnost za BiH aktuelnog političkog trenutka“, kazao je Konaković.

Predsjednik NIP-a kazao je da su tehničke izmjene Izbornog zakona imperativne.

„Mi bismo sami trebali ponuditi rješenja. Zanima nas i taj CIK takav kakav je. I još neka rješenja o kojima razgovaramo i razgovori o jednoj temi ne bi trebali isključivati druge. Očekujem da ponudimo neka rješenja u ovom roku u kojem očekujemo odluku Evropskog vijeća u martu“, kazao je.

Govoreći o reakciji Ambasade SAD koja se referirala na sadržaj dokumenta koji je objavljen nakon razgovora u Bakincima, Koanković je kazao da su presude za otklanjanje diskriminacije imperativ.

Milan Petković (US) kazao je da za promjenu Ustava BiH treba dvotrećinska većina.

"Mi očito nemamo tu većinu. Danas smo obavili razgovore. Nismo postigli dogovor. Ono što ja očekujem je da se zakaže što hitniji sastanak koalicije kako bi se nastavili razgovori započeti u Laktašima".

Čedomir Stojanović iz DEMOS-a kazao je kako je današnji sastanak sazvan nabrzinu i da nije bilo pripremljenog materijala.

"Svako zadiranje u Ustav je značajna i bitna tema i to zahtijeva pripremu. Ovaj sastanak se održava nakon sastanka u Bakincima gdje su postigli neki dogovor. Prioritet treba dati temama koje traži EU i koje nas približavaju EU, oko sudova, Izbornog zakona. Jako je bitno doći do dogovora oko onih tema koje nas vode u EU“, kazao je Stojanović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) kazao je da je najvažnija tema implementirati teme iz Laktaša.

"Dogovor je postignut 18. januara. Dan ili dva poslije, ambasador Marfi je naprasno reagovao na dogovor iz Laktaša. U srijedu ćemo znati da li ima dogovora odbijanjem zakona koji je na dnevni red stavila SDA. Neki kažu da Marfi utvrđuje agendu trojci. Čini mi se da se pokušava dogovor iz Laktaša derogirati pod utjecajima nekih koji žele modelirati neka rješenja. Zaista želimo razgovarati o mnogim pitanjima. Izmjene Ustava su ozbiljno političko pitanje, a ovo je pokušaj skretanja pažnje sa dogovora iz Laktaša. Cijenimo da je Izborni zakon jedno od važnijih pitanja i da za to treba da ima kredibilna većina", kazao je.

Košarac je kazao da je u Laktašima dogovoren Izborni zakon.

„Neko će reći razgovor, neki će reći dogovor. Već ulazimo u realizaciju dogovorenih zaključaka. Ne možemo iz sporazuma iz Laktaša nešto uzeti nešto ne. Simptomatično je da neko nameće neka druga pitanja. Kada je u pitanju implementacija presuda Sejdić-Finci, Rs neće ulaziti u unutrašnja pitanja FBiH. Danas smo čuli različite stavove iz bošnjačke strukture. Cijenim da je značajno fokusirati se na 14 prioriteta. Postoji ozbiljan teret odnosa trojke i SDA. Na ovom sastanku nije bilo nikakvog dogovora, samo smo razgovarali", kazao je.

On je istakao da Rs ne odustaje od izbornog suvereniteta.

„Nećemo dozvoliti da nam građani iz FBiH i ostali biraju člana Predsjedništva iz Rs. Naš izborni suverenitet je jasan i mi ćemo ga braniti", poručio je Košarac.


#ElmedinKonaković #StašaKošarac #BiH