Članak

IZREČENA MU ZABRANA ULASKA U BiH

SPS protjerala francuskog državljanina, sumnjiči se za terorizam: Uhapšen u Trebinju po potjernici Interpola

(Patria) - Dana 29. 1. 2024. godine, Služba za poslove sa strancima izvršila je postupak prisilnog udaljenja jednog državljanina Francuske, za kojeg je od strane NCB INTERPOL-a raspisana potjernica zbog sumnje za krivična djela u vezi sa terorizmom, oružjem i visokom tehnologijom, te koji je od strane nadležnog organa za vršenje bezbjednosnih provjera okvalifikovan kao lice koje predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju lociranja navedenog lica, dana 30.12.2023. godine obaviještena od strane policijskih službenika MUP-a Republike srpske, da je izvršeno lišenje slobode predmetnog lica na području Trebinja, nakon čega je u pratnji istih sproveden u službene prostorije Službe za poslove sa strancima, gdje je isti predat Službi na nadležno postupanje.

Shodno tome, predmetnom licu je izrečena mjera protjerivanja sa teritorije BiH sa zabranom ulaska i boravka na teritoriju BiH u periodu od 5 godina, nakon čega je isti smješten pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Udaljenje navedenog stranog državljanina izvršeno je privatnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, gdje je isti predat službenicima Nacionalne službe za tranfere Ministarstva pravosuđa Francuske iz Pariza, koji će predmetno lice sprovesti do zemlje porijekla.

Služba za poslove sa strancima će i u narednom periodu preduzimati ovakve i slične aktivnosti, koje imaju za prioritetni cilj doprinos zaštiti bezbjedonosnog sistema BiH.

#Francuska #terorizam #Trebinje #CrnaHronika