Članak

OGLASIO SE I BIDEN

Jordan: U napadu dronom ubijena trojica američkih vojnika, najmanje 25 ranjenih

To je prvi put da su američki vojnici ubijeni u neprijateljskoj vatri na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

(Patria) - Trojica američkih vojnika su ubijena, a najmanje 25 ih je ranjeno u noćnom napadu dronom na manju američku ispostavu u Jordanu, rekli su američki dužnosnici za CNN.

To je prvi put da su američki vojnici ubijeni u neprijateljskoj vatri na Bliskom istoku od početka rata u Gazi, prenosi Index.hr.

Ubistvo trojice Amerikanaca u Jordanu blizu granice sa Sirijom značajna je eskalacija ionako nesigurne situacije na Bliskom istoku.

Centralna komanda SAD-a potvrdila je u današnjem saopštenju da su tri pripadnika vojske ubijena, a 25 povrijeđeno u napadu dronom koji je "pogodio bazu u sjeveroistočnom Jordanu".

Podsjetimo, dosad je zabilježeno više od 158 napada na američke i koalicijske snage u Iraku i Siriji od početka rata u Gazi.

No, američki dužnosnici dosad su napade dronovima, raketama i projektilima opisivali kao neuspješne jer nisu uzrokovali ozbiljne povrede ili štetu na infrastrukturi.

Nejasno je zašto protivzračna odbrana nije uspjela presresti bespilotnu letjelicu.

O smrtonosnom napadu na američke vojnike u Jordanu odmah se oglasio i predsjednik Joe Biden, kazavši da su napad izvele "radikalne militantne grupe koje podržava Iran".

- Iako još uvijek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku.

Jill i ja se pridružujemo porodicam i prijateljima naših poginulih - i Amerikancima širom zemlje - u žalosti zbog gubitka ovih ratnika u ovom bijednom i potpuno nepravednom napadu - poručio je Biden.

Američki dužnosnici u više navrata su poručili da ne žele vidjeti da se sve veće napetosti širom Bliskog istoka prošire u regionalni rat.

Na pitanje prošle sedmice je li Pentagon procijenio da grupe koje podržava Iran pojačavaju svoje napade na američke snage, glasnogovornica Sabrina Singh je rekla: "Ne nužno, ne."

U prethodno snimljenom intervjuu za ABC News, koji je emitiran jutros, načelnik Zajedničkog štaba američke vojske, general Charles Q. Brown rekao je da je dio posla SAD-a "pobrinuti se da, kao što se dogodilo na Bliskom istoku, ne dođe do širenja sukoba".

- Cilj je odvratiti ih. Ne želimo ići putem eskalacije koja dovodi do mnogo šireg sukoba u regiji - poručio je Brown.

#BliskiIstok #Iran #Jordan #SAD #vojnici #Svijet