Članak

PRVI ALBANAC NA TOJ FUNKCIJI

Talat Džaferi na čelu prelazne vlade Sjeverne Makedonije

U obraćanju Skupštini rekao je da će, bez obzira na to koliko dugo će biti na čelu Vlade, učiniti sve da ispuni svoje obaveze, u skladu s Ustavom i očekivanjima građana.

(Patria) - Talat Džaferi izabran je za premijera tehničke vlade Sjeverne Makedonije, kao prvi Albanac na toj funkciji. Džaferi će tehničku vladu voditi 100 dana do izbora, zakazanih za 8. maj.

U obraćanju Skupštini rekao je da će, bez obzira na to koliko dugo će biti na čelu Vlade, učiniti sve da ispuni svoje obaveze, u skladu s Ustavom i očekivanjima građana.

- Prvi prioritet će biti organizovanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora na uredan i demokratski način. Bez obzira da li ću voditi ovu vladu jedan ili 100 dana, ja ću izvršiti ovu dužnost, odgovornost i povjerenje koje mi je dato, kao što sam uradio i s ostalim izazovima koji su bili preda mnom - rekao je Džaferi.

Predsjednik Sobranja Jovan Mitreski sjednicu je zakazao pošto je Džaferi, inače iz Demokratske unije Albanaca (DUI) dostavio program rada i sastav prelazne vlade u kojoj će najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE imati dva ministra i tri dopunska zamjenika ministra.

Za mandatara prelazne vlade Džaferija je predložila najveća stranka vladajuće koalicije Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), dosadašnjeg premijera Dimitra Kovačevskog, kojoj, po Zakonu o Vladi, pripada to mjesto.

U programu vlade Džaferi navodi da će vrhunski prioritet biti uspješno organizovanje slobodnih, fer i demokratskih izbora prvog kruga predsjedničkih 24. aprila i drugog kruga predsjedničkih i poslaničkih 8. maja, zatim nastavak svih procesa koji proističu iz započetih pristupnih pregovora sa EU i ubrzane evropske integracije.

Na svojim mjestima u vladi Talata Džaferija ostat će svi ministri iz koalicione vlade SDSM i DUI Dimitra Kovačevkog, osim ministra unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike koje dobija opoziciona VMRO-DPMNE, kao i tri dopunska ministra - za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju.

Prvi zamjenik premijera će, po najavama, biti vicepremijer za evropske poslove Bojan Maričić (SDSM), umjesto Artana Grubija (DUI), koji ostaje ministar za politički sistem i odnose među zajednicama.

Lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je ponovio da poslanici njegove partije neće glasati za tehničku vladu Talata Džaferija, iako je dostavila prijedloge za tehničke ministre.

U Sjevernoj Makedoniji se 100 dana pred parlamentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opoziciona partija dobija dva ministra - za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku, i tri dopunska zamjenika ministara - za finansije, poljoprivredu i informaciono društvo i administraciju.

Parlamentarni izbori bit će održani 8. maja, zajedno s drugim krugom predsjedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsjednika Sjeverne Makedonije bit će održan 24. aprila.

#izbori #Region #SjevernaMakedonija