Članak

KORUPCIONAŠKI PLAN

U Ukrajini otkrivena velika prevara u nabavci oružja, ukradeno 40 miliona dolara

Borba za iskorjenjivanje endemske korupcije i dalje je glavno pitanje dok Ukrajina vrši pritisak na svoje nastojanje da osigura članstvo u Evropskoj uniji.

(Patria) - Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) saopštila je jučer da je otkrila korupcionaški plan u kupovini oružja od strane vojske u ukupnom iznosu od oko 40 miliona dolara, javio je Reuters.

Najava masovne prevare u nabavci, koju je potvrdilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, imat će ogroman odjek u zemlji suočenoj s invazijom Rusije koja traje skoro dvije godine.

Borba za iskorjenjivanje endemske korupcije i dalje je glavno pitanje dok Ukrajina vrši pritisak na svoje nastojanje da osigura članstvo u Evropskoj uniji.

SBU je saopštio da je istraga „razotkrila zvaničnike Ministarstva odbrane i menadžere dobavljača oružja Lviv Arsenal, koji su ukrali skoro 1,5 milijardi grivna u kupovini granata“.

"Prema istrazi, u malverzacije su umiješani bivši i sadašnji visoki funkcioneri Ministarstva odbrane i čelnici povezanih kompanija“, naveli su.

Pronevjera je, kako se navodi, uključivala kupovinu 100.000 minobacačkih granata za vojsku.

SBU je rekla da je ugovor za granate sklopljen sa Lviv Arsenalom u augustu 2022., šest mjeseci nakon početka rata, i plaćanje je izvršeno unaprijed, a neka sredstva su prebačena u inostranstvo.

Ali oružje nije isporučeno, navodi se u saopštenju, a neka sredstva su potom prebačena na druge strane račune.

U saopštenju se navodi da je pet osoba dobilo „obavještenje o sumnji“, prva faza ukrajinskog pravnog postupka, i u ministarstvu i kod dobavljača oružja. Jedan osumnjičeni je, kako se navodi, priveden dok je pokušavao da pređe ukrajinsku granicu.

Korupcija u vojsci bila je posebno osjetljivo pitanje u Ukrajini jer pokušava da održi ratni javni moral i predstavi svoj argument za pridruživanje EU od 27 zemalja.

Ministar odbrane Oleksii Reznikov smjenjen je prošlog septembra zbog različitih slučajeva korupcije uprkos tome što je uživao solidnu reputaciju u predstavljanju Ukrajine u njenim razgovorima sa zapadnim saveznicima.

Iako se za njega nije tvrdilo da se lično bavio korupcijom, nekoliko slučajeva pogodilo je vojsku pod njegovim nadzorom, jedan zbog snabdijevanja vojnika hranom, a drugi zbog nabavke odjeće za vojnike.

#oružje #rusija #Svijet #ukrajina