Članak

PET TAČAKA

Kako Velika Britanija vidi rješenje izraelsko-palestinskog sukoba

Velika Britanija obavijestila je nekoliko zemalja o svom planu od pet tačaka za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba.

(Patria) - Velika Britanija obavijestila je nekoliko zemalja o svom planu od pet tačaka za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, objavio je Financial Times.

Prema pisanju ovog lista, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron ove sedmice razgovarao je o tome s visokim zvaničnicima Izraela i Palestinske nacionalne uprave tokom svoje turneje po Bliskom istoku.

Plan podrazumijeva momentalnu najavu humanitarnog primirja, stvaranje palestinske vlade tehnokrata koja će upravljati Zapadnom obalom i pojasom Gaze, oslobađanje svih talaca koje drže militanti Hamasa, garancije arapskih zemalja da će Hamas trajno zaustaviti napade na izraelsku teritoriju i da će članovi njegovog vojnog rukovodstva napustiti pojas Gaze.

Pored toga, predlaže se definisanje "jasnog političkog horizonta" za formiranje palestinske države, u okviru koncepta o dvije države za dva naroda.

- Pokušavamo da ojačamo ideju da je, čim se proglasi humanitarno primirje, neophodno uložiti maksimalne napore da se ono pretvori u trajno i da se fokusiramo na ono što je realno, ostvarivo i može da učini primirje stabilnim - izjavio je za Financial Times neimenovani britanski zvaničnik.

#izrael #Palestina #VelikaBritanija #Svijet