Članak

SUSRET YIJA I SULLIVANA

Kina pozvala Washington da ne priznaje Tajvan

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je savjetniku za nacionalnu sigurnost SAD-a Jakeu Sullivanu da zvanični Washington treba ostati pri obavezi da neće podržavati nezavisnost Tajvana.

(Patria) - Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je savjetniku za nacionalnu sigurnost SAD-a Jakeu Sullivanu da zvanični Washington treba ostati pri obavezi da neće podržavati nezavisnost Tajvana.

Šef kineske diplomatije rekao je jučer da predsjednički i parlamentarni izbori na Tajvanu, održani 13. januara, "nisu promijenili činjenicu da je to ostrvo sastavni dio Kine", kao i da je najveći izazov u kinesko-američkim odnosima pitanje "nezavisnosti Tajvana".

U jučerašnjem saopštenju Bijele kuće navodi se kako je Sullivan drugoj strani prenio da je važno održanje mira i stabilnosti u tom regionu, prenosi RSE.

Sullivan je istakao da, iako su Washington i Peking u globalnoj konkurenciji, obje strane moraju da "spriječe da to pređe u sukob ili konfrontaciju".

Wang Yi je istakao da bi obje strane trebalo da iskoriste predstojeću 45. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa kao šansu da razmišljaju o prošlim iskustvima i tretiraju jedni druge jednakima, "umjesto da usvajaju snishodljiv stav."

- Obje strane treba da budu posvećene međusobnom poštovanju, mirnoj koegzistenciji i saradnji u kojoj svi dobijaju, izgrađujući ispravan način za interakciju Kine i SAD-a - dodao je Yi.

Wang i Sullivan sastali su se u Bangkoku, a obje vlade pozdravile su njihove razgovore kao "iskrene, konkretne i konstruktivne".

Peking je saopštio da su se obje strane složile da će dva predsjednika održavati redovne kontakte, pružati strateške smjernice o bilateralnim odnosima i promovisati razmjenu između SAD-a i Kine u različitim oblastima i nivoima.

Najavljeno je da će Kina i SAD u bliskoj budućnosti osnovati zajedničku radnu grupu o saradnji u borbi protiv trgovine drogom i da će na proljeće održati prvi dijalog Kine i SAD-a o vještačkoj inteligenciji.

Iz Washingtona je saopšteno da su, osim o pitanju Tajvana, dvojica zvaničnika razgovarali o ratu Rusije protiv Ukrajine, Bliskom istoku, Sjevernoj Koreji, Južnom kineskom moru i Mjanmaru.

Suverenost Tajvana priznaje 13 zemalja u svijetu, tajvanski zvaničnici ne prihvataju suverenitet Kine, dok SAD po tajvanskom pitanju vode politiku takozvane strateške ambivalentnosti.

Washington podržava tajvansku sigurnost slanjem vojne opreme ali se od 1979. drži politike "jedne Kine", odnosno ne priznaje Tajvan kao državu i kinesku vladu smatra legitimnom u međunarodnim odnosima.

#Kina #SAD #tajvan #Svijet