Članak

ZA 500 MILIONA DOLARA

State Department odobrio Hrvatskoj prodaju Black Hawk helikoptera

Pentagon je naveo da će kompanija Lockheed Martin biti glavni ugovarač.

(Patria) - Američki State Department odobrio je Hrvatskoj moguću prodaju helikoptera Black Hawk i prateće opreme i usluga u ugovoru koji se procjenjuje na 500 miliona dolara, saopštio je jučer Pentagon.

Pentagon je naveo da će kompanija Lockheed Martin biti glavni ugovarač, prenosi RSE.

Američka Agencija za sigurnosnu i odbrambenu saradnju jučer je dostavila potrebnu potvrdu kojom je obavijestila Kongres o mogućoj prodaji osam helikoptera Black Hawk.

"Predložena prodaja poboljšat će kapacitete Hrvatske da odvrati sadašnje i buduće prijetnje i podrži koalicione operacije, kao i da unaprijedi interoperabilnost sa SAD-om i drugim snagama NATO-a", navela je ta agencija.

U saopštenju se potcrtava da će "predložena prodaja podržati vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost SAD poboljšanjem sigurnosti NATO saveznika koji nastavlja da bude važna snaga za političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi".

Ističe se da je Vlada Hrvatske tražila kupovinu osam helikoptera UH-60M Black Hawk, 19 motora T700-GE 701D, kao i drugu prateću opremu, te dodaje da je Hrvatska tražila uređaje i opremu za obuku.

#BlackHawk #Evropa #Hrvatska #Kongres #LockheedMartin #NATO #Obuka #SAD #T700GE701D #UH60M #VladaHrvatske #Region