Članak

ZAPADNI BALKAN

Konaković primio Sijarta: Ima država koje su javno za proširenje EU, a na zatvorenim sastancima govore suprotno

Konaković je u obraćanju medijima ponovio da Mađarska podržava evropski put BiH.

Foto: Petar Sijarto FB

(Patria) - Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto održao je sastanak i sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Konaković je u obraćanju medijima ponovio da Mađarska podržava evropski put BiH.

“Ono što smo danas s posebnom pažnjom otvorili kao temu jeste i ova formalna podrška u procesu koji je težak, za koji BiH nije dovoljno spremna a tiče se otvaranja pregovora i prolaska kroz ove sve tehničke, komplikovane procedure. Mađarska je ponudila, mi prihvatili tu vrstu pomoći asistencije u smislu prolaska kroz sve naporne pregovore koji nas u ovom trenutku, nadam se od marta čekaju”, rekao je Konaković.

Također, Konaković i njegov mađarski kolega potpisali su i akcioni plan BiH i Mađarske o pojačanoj podršci integracija BiH ka EU.

Sijarto je kazao da Mađarska od prvog jula preuzima predsjedavanje EU. Od Zapadnog Balkana, kaže Sijarto EU može dobiti novu svježinu i polet.

“Jedan od glavnih ciljeva predsjedavanja Mađarske jeste da ubrza EU integracije zemalja Zapadnog Balkana jer smatramo da bi to donijelo mir i stabilnost i u ovom regionu. Svi koji usporavaju proces EU integracija Zapadnog Balkana idu protiv zemalja kako Zapadnog Balkana i EU, a u EU ima članica koje su javno proširenje, a kada se sastanemo u zatvorenom krugu govore sasvim drugačije”, rekao je on.


Sijarto je danas nakon sastanka sa Miloradom Dodikom u Banja Luci kazao kako se Mađarska zalaže za to da se ne uvode nikakve sankcije i zabrane političarima na Zapadnom Balkanu.

#BiH #PetarSijarto #ElmedinKonaković #Sarajevo #Mađarska