Članak

GRANIČNA POLICIJA BIH

Tomislavgrad: Pet osoba uhapšeno zbog krijumčarenja 30 migranata

Pripadnici Jedinice granične policije Kamensko spriječili su danas krijumčarenje 30 osoba afroazijskog porijekla u mjestu Rašeljke, općina Tomislavgrad.

(Patria) - Pripadnici Jedinice granične policije Kamensko spriječili su danas krijumčarenje 30 osoba afroazijskog porijekla u mjestu Rašeljke, općina Tomislavgrad.

Naime, mobilna ophodnja Granične policije zaustavila je tri putnička vozila, za koja su postojala operativna saznanja da krijumčare migrante.

Trideset osoba afroazijskog porijekla pokušali su prokrijumčariti preko državne granice.

Jednim vozilom, marke VW Passat, upravljao je državljanin BiH inicijala V.M., drugim vozilom marke Renault Megane upravljao je državljanin BiH inicijala E.I., sa suvozačem N.M., dok je trećim vozilom marke Mercedes Vito upravljala državljanka BiH inicijala E.B., čiji je suvozač bio državljanin Italije M.Q.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Krijumčarenje ljudi iz člana 189 KZ BiH, o događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su uhapšeni i protiv njih će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu.

Kod osobe koja je upravljala vozilom Mercedes Vito pronađena je i određena količina speeda.

Osoba koja je upravljala vozilom Renault Megane imala je krivotvorenu vozačku dozvolu.

Zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela iz člana 239 KZ FBiH i krivičnog djela iz člana 373 KZ FBiH, bit će kontaktirano i nadležno kantonalno tužilaštvo.

Krijumčareni migranti predati su Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje, a dvojica će biti saslušana u svojstvu svjedoka.

Rad na predmetu se nastavlja, saopštila je Granična policija BiH.

#Migranti #KrijumčarenjeMigranata #Tomislavgrad #Graničnapolicija #CrnaHronika