Članak

SUSRET U SARAJEVU

Krišto sa Szijjártóm: Vijeće ministara posvećeno je evropskim integracijama BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm o jačanju saradnje dviju zemalja i evropskim integracijama.

(Patria) - Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm o jačanju saradnje dviju zemalja i evropskim integracijama.

Krišto je rekla da su odnosi Bosne i Hercegovine i Mađarske dobri, te da se intenziviraju u svim oblastima. Istakla je da dvije prijateljske zemlje nemaju otvorenih pitanja.

Izrazila je opredjeljenost Vijeća ministara BiH za daljnje unapređenje bilateralnih veza u obostranom interesu, a naročito za unapređenje ekonomske saradnje koja se može podići na viši nivo.

Naglasila je punu posvećenost Vijeća ministara BiH evropskim integracijama naše zemlje, te istakla da taj put nema alternativu.

Dodala je da budućnost Bosne i Hercegovine ovisi o našoj sposobnosti, predanosti i odgovornosti da saradnjom i dijalogom iznađemo rješenja za ispunjavanje uslova za ulazak u EU.

Iskazala je očekivanje za nastavkom evropske podrške procesima jačanja unutrašnjeg dijaloga političkih lidera, kao i podrške autentičnim domaćim rješenjima, kako bi se izbjegla nametanja koja ne donose dobro nikome.

Potcrtala je odlučnost i predanost političkih lidera u BiH rješavanju svih otvorenih pitanja kako bi se osigurala stabilnost, kao preduvjet za daljnji napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Dodala je da očekuje i konkretno prepoznavanje rezultata rada kroz tačan datum otvaranja pregovora tijekom marta.

Krišto je zahvalila Mađarskoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, naročito u evropskim integracijama.

#BiH #BorjanaKrišto #Mađarska #PeterSzijjarto #politika #Vijeceministara