Članak

SUKOB OD 7. OKTOBRA

Šefovi CIA-e i Mossada razgovarat će o taocima u Gazi sa zvaničnicima Katara

(Patria) - Direktor američke Centralne obavještajne agencije William Burns i njegov izraelski kolega sastat će se narednih dana s katarskim zvaničnicima kako bi razgovarali o drugom potencijalnom sporazumu o taocima u Gazi, izjavila su Reutersu u četvrtak dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Burns i šef izraelske obavještajne službe Mossad, David Barnea, sastaće se ovog vikenda u Evropi sa katarskim premijerom i ministrom vanjskih poslova šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem, rekao je Reutersu jedan zvaničnik upućen u susret. Šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamel također će učestvovati, rekao je drugi izvor.

Bidenova administracija pokušavala je olakšati oslobađanje više od 100 preostalih talaca uzetih tokom Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael. Šefovi američkih i izraelskih obavještajnih službi ranije su se sastali s katarskim i egipatskim zvaničnicima, pomažući u sklapanju kratkotrajnog primirja u novembru u kojem je oslobođeno više od 100 talaca.

Burns je „učestvovao u pomaganju oko dogovora o taocima koji je bio na snazi i pokušava da nam pomogne da nastavimo s još jednim“, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

CIA, koja ima politiku neotkrivanja putovanja direktora, odbila je komentarisati sastanak, o čemu je prvi izvijestio Washington Post.

Američki saveznik Izrael obećao je da će iskorijeniti Hamas, pokrenuvši bujicu napada koji su sravnili veći dio Gaze i ubili najmanje 25.700 ljudi, kažu palestinski zdravstveni zvaničnici.

Hamas je rekao da će se pridržavati svake moguće presude Međunarodnog suda pravde. Nakon planiranih razgovora za vikend, očekuje se da će katarski Al Thani sljedeće sedmice biti u Washingtonu. U ponedjeljak bi trebao govoriti u Atlantskom savjetu.

#Gaza #Katar #Mossad #Svijet