Članak

PREDSJEDNIČKA KAMPANJA

Haley prikupila milion dolara od Trumpovog upozorenja donatorima, ali gubi istaknutog finansijera

Nikki Haley

(Patria) - Kampanja republikanske predsjedničke kandidatkinje Nikki Haley saopštila je da je prikupila milion dolara otkako je Donald Trump izdao upozorenje njenim donatorima, iako je barem jedan njen istaknuti dobrotvor zatvorio dotok, rekavši da je Trump sada de facto stranački kandidat.

Trump je u srijedu navečer zaprijetio donatorima da prestanu finansirati Haley jer je želi izbaciti iz utrke prije sljedećih izbora u Južnoj Karolini 24. februara, javio je Reuters.

Metalski magnat i donator Haley Andy Sabin rekao je da je republikanska trka sada u suštini završena, s obzirom na to da Haley nije uspjela pobijediti u New Hampshireu u utorak.

„Haley mora odustati“, rekao je Sabin kasno u srijedu.

„Bez obzira na to što vam neko kaže, njen novac će presušiti. Zašto biste finansirali nekoga za koga znate da nema šanse?“

Drugi veliki donator, Reid Hoffman, milijarder, suosnivač platforme za online poslovanje i zapošljavanje LinkedIn, također ne planira nastaviti finansirati njenu kampanju. Ali Dmitri Mehlhorn, Hoffmanov savjetnik, rekao je sinoć da oni „preispituju“ tu odluku s obzirom na povećane kritike Nikki Haley protiv Trumpa, posebno jer je dovela u pitanje kognitivne sposobnosti bivšeg predsjednika koji ima 77 godina.

„Ako ona ostvari uspjeh prije Južne Karoline s tim biračkim tijelom, postoji razlog za novac za Super utorak“, rekao je Mehlhorn.

U aplikaciji Truth Social, Trump, koji je bijesan na Haley jer je odbila da napusti utrku, rekao je da će svakome ko da doprinos Haley biti „trajno zabranjeno“ u njegovu političku orbitu.

Haley je odgovorila na mreži X vezom za doniranje svojoj kampanji: „Pa u tom slučaju...
donirajte ovdje. Idemo“, napisala je.

Glasnogovornik kampanje Haley rekao je da je kampanja prikupila oko milion dolara od objave, potvrđujući raniji izvještaj The Hilla.

Haley je prikupila 24,5 miliona dolara između oktobra i decembra, objavila je njena kampanja ranije ovog mjeseca.

#DonaldTrump #kandidati #NikkiHaley #predsjedničkakampanja #Svijet