Članak

DIPLOMATIJA

Bagdad i Washington saglasni da osnuju komitet za početak pregovora o budućnosti stranih trupa u Iraku

(Patria) - Bagdad i Washington složili su se da uspostave komitet za početak pregovora o budućnosti vojne koalicije predvođene SAD-om u Iraku s ciljem utvrđivanja rasporeda za postupno povlačenje trupa i kraj koalicije, saopštilo je iračko ministarstvo vanjskih poslova, javio je Reuters.

Sjedinjene Države imaju 2.500 vojnika u Iraku, savjetuju i pomažu lokalnim snagama da spriječe ponovno oživljavanje ISIS-a, koji je 2014. godine zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije prije nego što je poražen. U koaliciji su i stotine vojnika iz uglavnom evropskih zemalja.

Irak kaže da je ISIS poražen i da je posao koalicije završen, ali želi istražiti uspostavljanje
bilateralnih odnosa s članicama koalicije, uključujući vojnu saradnju u obuci i opremi.

Irak također kaže da je prisustvo koalicije postalo magnet za nestabilnost usred gotovo
svakodnevnih napada milicija koje podržava Iran na bazu u kojoj se nalaze snage i američkih osvetničkih udara, eskalirajući od početka izraelskog rata u Gazi u oktobru.

Predviđeno je da se razgovori održe između vojnih zvaničnika kako bi se procijenili operativni zahtjevi i efikasnost iračkih snaga i prijetnje s kojima se suočavaju, na osnovu kojih će obje strane odrediti koliko brzo će se koalicija ugasiti i kako će izgledati budući bilateralni odnosi.

Američki i irački zvaničnici kažu da se očekuje da će proces trajati mnogo mjeseci, ako ne i duže, s nejasnim ishodom i neizbježnim povlačenjem američkih snaga. Washington strahuje da bi brzo povlačenje moglo stvoriti sigurnosni vakuum koji bi mogao popuniti najveći rival Iran ili ISIS, koji održava ćelije spavača u pustinjskim područjima i nastavlja s napadima na niskom nivou uprkos tome što ne drži teritoriju.

Sjedinjene Države su izvršile invaziju na Irak i svrgnule vođu Sadama Huseina 2003. godine, što je izazvalo godine rata i borbi među iračkim etničkim i vjerskim grupama. Povukla je svoje trupe 2011. godine, ali je poslala hiljade nazad nakon što je ISIS upao u zemlju tri godine kasnije.

#Irak #SAD #vojska #Svijet