Članak

STAV

Rusija: Zapad će biti saučesnik u napadu na ruski avion ako se dokaže upotreba zapadnog oružja

(Patria) - Ako se potvrdi upotreba američkih ili njemačkih raketnih sistema zemlja-vazduh za smrtonosni napad na ruski avion Il-76 iznad Belgorodske oblasti, zapadne zemlje će postati saučesnici u zločinu koji je počinila kijevska vlada, rekao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije UN-u rekao je Dmitry Polyansky, javila je agencija TASS.

„Prema preliminarnoj istrazi, ukrajinske oružane snage izvele su ovaj teroristički napad koristeći protivvazdušni raketni sistem. Rakete su lansirane iz sela Liptsi u oblasti Harkov“, rekao je ruski diplomata.

„To su mogle biti ili američki Patriot ili rakete njemačke proizvodnje Iris-T. Ako se potvrdi, to će zapadni dobavljači ovog municije učiniti saučesnicima u ovom zločinu. Baš kao što su saučesnici u granatiranju mirnih četvrti ruskih gradova koje je ukrajinski naoružan snage izvode zapadnim oružjem“, dodao je.

Ukrajinske snage su 24. januara oborile ruski vojni transportni avion Il-76 koji je prevozio
zarobljene ukrajinske vojnike radi razmjene. Sve 74 osobe, uključujući 65 Ukrajinaca, poginule su u incidentu.

Rusko Ministarstvo odbrane nazvalo je incident terorističkim aktom i saopštilo da je Kijev znao za transport zarobljenika na razmjenu koja je trebala biti obavljena na kontrolnom punktu Kolotilovka. Ministarstvo je saopštilo da je Ukrajina napala avion kako bi Kijev mogao okriviti Moskvu za oduzimanje života ukrajinskih vojnika.

Ukrajina tvrdi da nije bila obavještena o tome ko se nalazi u avionu i zatražila međunarodnu istragu incidenta.

#oružje #Rusija #zapad #Svijet