Članak

RAZLAZ

Boban napustio UEFA-u: Čeferin mi je rekao da će nastaviti s tom pogubnom idejom

(Patria) - Zvonimir Boban odlazi iz UEFA-e. Legendarni hrvatski fudbaler to je potvrdio Indexu. Bio je glavni UEFA-in operativac i bliski saradnik predsjednika Aleksandra Čeferina, ali nije mogao ni želio preći preko Čeferinova pokušaja da, kako on smatra, nasilno ostane na vlasti duže nego što je trebao.

Čeferin je krajem prošle godine počeo gurati promjene UEFA-ina statuta koje bi mu omogućile i četvrti mandat na čelu krovne evropske nogometne federacije. Slovencu je aktuelni mandat UEFA-ina predsjednika trebao isteći 2027. godine i prema statutu se više nije mogao kandidirati, odnosno ne može biti na vlasti više od 12 godina.

Na čelo UEFA-e došao je nakon što je smijenjen Michel Platini. Bio je čovjek koji je trebao promijeniti UEFA-u, učiniti je transparentnijom i poštenijom, da bi sad, prema Bobanovu mišljenju, nasilno pokušao produžiti vladavinu za još jedan mandat. Za to će mu trebati većinski glasovi članica UEFA-e na kongresu u Parizu 8. februara.

“Razgovarao sam s predsjednikom UEFA-e o problemu koji se dogodio tokom posljednjeg sastanka Izvršnog odbora u Hamburgu zbog izmjene statuta. Nakon što sam izrazio najveću zabrinutost i svoje potpuno neslaganje s načinom i samim prijedlogom, predsjednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni ni moralni problem i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom.

Paradoksalno, upravo je Čeferin 2017. godine predložio i pokrenuo paket reformi koje su trebale zaštititi UEFA-u i evropski nogomet od lošeg upravljanja, koje je bilo modus operandi starog, pokvarenog i već toliko puta optuženog sistema”, rekao je Boban za Index.

“Glavne dvije tačke reformi bile su da se ni predsjednik ni članovi Izvršnog odbora ne mogu kandidirati više od tri puta te je uveden starosni limit od 70 godina za sve članove Izvršnog odbora. Bila je to epohalna stvar za nogomet, ali i za njega samog. Tim činom Čeferin je zavrijedio poštovanje cijelog nogometnog naroda i javnosti te postao neupitan moralni autoritet, mnogima i putokaz za bolji i transparentniji nogomet.

Njegov odmak od tih vrijednosti i izmjena glavnih reformi teško su razumljivi, posebno u ovo delikatno nogometno vrijeme. Dobro razumijem da ništa nije idealno, a ponajmanje ja. I dobro znam da puno puta moramo prihvatiti kompromis, ali ako bih prihvatio ovako tešku i krivu odluku i okrenuo glavu, išao bih protiv načela i općih vrijednosti u koje duboko vjerujem.

Ne glumim nikakvog heroja i dobro znam da su mnogi istog mišljenja, možda naivnog, ali sigurno ispravnog. U ove tri godine odnos i saradnja s Aleksandrom i svim kolegama u UEFA-i bili su izvrsni. Hvala im na tome, želim im sve najbolje. Žao mi je i tužan sam, ali napuštam UEFA-u”, poručio je Boban.

#sport #AleksanderČeferin #BobanZvonimir #UEFA