Članak

ČEKA SE PROGLAŠENJE EPIDEMIJE

Otvorena dva vakcinalna punkta za vakcinaciju zdrave djece bez najave, potvrđeno 11 slučajeva morbila u Sarajevu

(Patria) - Dva posebna vakcinalna punkta koji se nalaze pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, počela su sa radom gdje će se vršiti vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

Svi školski i predškolski dispanzeri, kao i ostali domovi zdravlja gdje ima dovoljno pedijatara i gdje se mogu odvojiti zdrava od bolesne djece, nastavljaju vršiti vakcinaciju.

Pozvani su svi specijalizanti iz Opće bolnice, KCUS-a i drugih zdravstvenih ustanova koji će se pridružiti vakcinalnim timovima u Domu zdravlja, zatim pedijatri s godišnjih odmora, kao i doktori iz penzije, sve s ciljem vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti.

Razmatrana je mogućnost da i pedijatri iz privatnih ordinacija budu angažovani u svrhu pregleda djece.

Savjetuje se izbjegavanje masovnih okupljanja, posjeta tržnim centrima, igraonicama, organizovanim rođendanima.

Zavod za javno zdravstvo KS će svakodnevno obavještavati javnost i zdravstvene ustanove o broju vakcinisanih pacijenata, a prema najavama iz Doma zdravlja KS danas bi trebala biti proglašena epidemija morbila.

Ministar zdravstva KS Enis Hasanović rekao je da se na području Kantona Sarajevo povećava broj oboljelih od morbila, ali da je situacija za sada pod kontrolom.

Do sada je u Sarajevu 11 potvrđenih slučajeva.

#morbili #Sarajevo #vakcinacija #BiH