Članak

FINANSIJE

Google ulaže osam miliona dolara u izraelska i palestinska preduzeća

(Patria) - Google ulaže osam miliona dolara za podršku izraelskim tehnološkim firmama i palestinskim preduzećima, objavila je grupa u vlasništvu Alphabeta, navodeći potrebu da male kompanije osiguraju finansiranje tokom rata između Izraela i Hamasa, javlja Reuters.

Google je rekao da će njegov fond za podršku od četiri miliona dolara biti osiguran startupima s vještačkom inteligencijom u Izraelu, a još toliko će otići palestinskim startupima i preduzećima u ranoj fazi kako bi im pomogao da nastave s radom.

Grant izraelskim startapima sa vještačkom inteligencijom biće dodatak hitnom fondu Izraelske uprave za inovacije koji je nastao nakon što je rat izbio 7. oktobra, a namijenjen je kompanijama s „kratkom stazom“ finansiranja do šest mjeseci.

„U trenutnoj situaciji, dosta startupa u Izraelu se bori da prikupi kapital od investitora i hitno im je potrebno finansijsko premošćivanje kako bi nastavili sa radom“, navodi Google.

Google je rekao da je ponudio pomoć u maksimiziranju potencijalnog uspjeha oko dvadeset startupa, u rješenjima i uslugama vještačke inteligencije, s tačnim brojem i veličinom grantova koji su određeni zahtjevima koje dobije.

Odvojeno, u partnerstvu s lokalnim i globalnim neprofitnim organizacijama, obezbijediće zajmove i grantove za 1.000 palestinskih malih preduzeća. Također će obezbijediti početne grantove za pedeset tehnoloških startupa u palestinskim područjima. Ukupno se nada da će pomoći u očuvanju 4.500 radnih mjesta i otvaranju novih za Palestince.

Google je donirao i milione dolara izraelskim hitnim naporima i humanitarnoj pomoći u Gazi.

#Google #Izrael #Ulaganja #Ekonomija