Članak

Gotovo sve demokrate u američkom Senatu podržavaju rješenje dvije države za Izrael i Palestinu

(Patria) - Ogromna većina kolega demokrata predsjednika Joea Bidena u Senatu je podržala izjavu u kojoj se ponavlja podrška Sjedinjenih Američkih Država rješenju izraelsko-palestinskog sukoba sa dvije države, javio je Reuters.

49 od 51 člana demokratskog kluba Senata je za amandman kojim se podržava rješenje sukoba putem pregovora da izraelska i palestinska države žive jedna pored druge, osiguravajući opstanak Izraela kao sigurne, demokratske, jevrejske države i ispunjavajući palestinske „legitimne težnje“ za vlastitom državom.

Senator Brian Schatz predstavio je tu mjeru kao amandman na predstojeći nacrt zakona kojim će se pružiti pomoć za nacionalnu sigurnost Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

„Ono što će odrediti budućnost Izraela i Palestine je da li postoji nada ili ne. I rješenje o dvije države mora biti ta nada“, rekao je Schatz na konferenciji za novinare.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na konferenciji za novinare ovog mjeseca rekao da se protivi bilo kakvoj palestinskoj državnosti. Izjava je izazvala međunarodnu zabrinutost, uključujući i najvećeg podržavaoca Izraela Sjedinjenih Država. Washington smatra da je rješenje o dvije države jedini izvediv način da se donese trajni mir u regionu.

Jedina dva demokratska senatora koja nisu potpisala amandman bili su John Fetterman i Joe Manchin. Fetterman je dugo podržavao rješenje o dvije države, ali vjeruje da bi ta mjera trebala uključivati jezik koji predviđa uništenje Hamasa kao preduslov za mir, rekao je njegov pomoćnik. Manchinov ured nije odmah komentarisao svoj stav.

#Gaza #izrael #Palestina #RješenjeDvijeDržave #Svijet