Članak

KONAKOVIĆ NAJAVIO ZA 29.

KO JE KOGA ZVAO Klubovi stranaka u PS BiH nisu dobili poziv trojke za razgovore o promjeni Ustava BiH

Piše: Amra Vrabac

Šefovi Klubova DF-a i SDA u Predstavničkom domu PS BiH Milan Dunović i Šerif Špago potvrdili su informaciju da nisu dobili zvaničan poziv za sastanak o izmjenama Ustava BiH za koji je, navodno, poziv uputila trojka još u ponedjeljak.

Tako je danas na press konferenciji kazao predsjednik NIP-a Elmedin Konaković najavljujući sastanak za ponedjeljak 29. januar sa svim parlamentarnim strankama u PS BiH na kojem bi se razgovaralo o izmjenama Ustava BiH i implementacijama presuda iz Strazbura.

Šef Kluba DF Milan Dunović kazao je za Patriju da nikakav poziv nije stigao u Klub DF-a te da se na takve sastanke ne može zvati putem press konferencije i da je to neozbiljno.

Zastupnik SDA Safet Kešo u izjavi za Patriju kazao je da ni u Klub SDA još nije došao nikakav poziv, već da je kroz medije vidio najavu nekog sastanka. Kazao je da do ponedjeljka ima još vremena te je moguće da dobiju i zvanični poziv.

Šef Kluba SDP BiH Saša Magazinović koji je u Strazburu, kazao je za Patriju da je čuo za sastanak ali da ne zna detalje odnosno da li je došao zvanični poziv što opet otvara pitanje ko je uputio poziv parlamentarnim strankama.

Konaković nije otkrivao previše detalja, ali je danas izrazio spremnost da se mijenja Ustav BiH kako bi se implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

S druge strane, koalicioni partner HDZ BiH i šef te stranke Dragan Čović otvoreno je kazao da je plan mijenjati Izborni zakon, ali ne i Ustav BiH jer je ambijent takav da je teško tražiti dvotrećinsku većinu u Predstavničkom domu PS BiH. No, Konaković je danas na insistiranje novinara kazao da on vidi mogućnost za izmjenu Ustava BiH.

Iz Ambasade SAD su vrlo jasno precizirali da se presude mogu implementirati jedino kroz izmjene Ustava BiH, a nikako kroz promjenu Izbornog zakona. Uputili su i ozbiljne kritike koaliciji zbog predviđenih izmjena Izbornog zakona u kojim ne vide spremnost za suštinske izmjene u segmentu osiguranja izbornog integriteta i poštenih izbora.

#ElmedinKonaković #poziv #stranke #trojka #Ustav #ustavnepromjene #BiH