Članak

JASAN STAV

Ademović o Izbornom zakonu BiH: Produbljivanje etničke diskriminacije neprihvatljivo, neću podržati takav prijedlog HDZ BiH

Što se tiče iznesenih prijedloga HDZ-a, neke od njih čuli smo i ranijih godina u sličnim formama, a ima i nekih novih prijedloga koji su svakako neprihvatljivi i ne mogu biti polazna osnova ukoliko se želi postići ozbiljan dogovor.

Ademović: Neki prijedlozi HDZ-a su neprihvatljivi

(Patria) - Prvi zamjenik predsjednika NIP-a i član rukovodstva Doma naroda PS BiH Kemal Ademović komentarisao je proces oko najave izmjena Izbornog zakona BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović proslijedio je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, a kako je rekao tvo je usaglašeno sa strankama trojke na ranijem sastanku u Mostaru, a zatim i na sastanku u Bakincima. Međutim, predsjednik NIP-a Elmedin Konaković danas je kazao da na tim prijedlozima nema potpisa lidera te da se samo ono što je potpisano može smatrati dogovorenim, sve drugo su interpretacije.

Ademović je mišljenja da je važno unaprijedi transparentnost i ojačati integritet izbornog procesa, spriječiti izbornu krađu i malverzacije i omogućiti izražavanje stvarne volje građana na izborima.

"Najbolje bi bilo da se oko toga postigne politički dogovor parlamentarne većine i da zakon donese Parlamentarna skupština BiH. Za sada tog dogovora nema. Ako tako ostane, vjerujem da bi rješenje mogao donijeti Visoki predstavnik", kaže u razgovoru za oficijelnu stranicu Naroda i pravde.

On je kazao da je da je Predsjedništvo Naroda i Pravde održalo sjednicu u Gornjem Vakufu prošli vikend i doneseni su zaključci kojima se negiraju insinuacije i optužbe da se postigao bilo kakav finalni dogovor sa SNSD-om i HDZ-om, koji bi na bilo koji način naštetio važnim procesima za državu.

"Što se tiče iznesenih prijedloga HDZ-a, neke od njih čuli smo i ranijih godina u sličnim formama, a ima i nekih novih prijedloga koji su svakako neprihvatljivi i ne mogu biti polazna osnova ukoliko se želi postići ozbiljan dogovor. Podizanje cenzusa koje bi moglo ugroziti učešće u vlasti povratničke populacije u Rs-u, ili zatvaranje izbornih listi, ili dodatno produbljivanje etničke diskriminacije u izbornom procesu koji je već opterećen presudama Evropskog suda za ljudska prava itd., kao i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH dok se ne postigne potpuna normalizacija odnosa i dok se ne zaključi pregovarački proces o pristupanju EU, to vjerujem da nikome u Trojci i drugim probosanskim strankama ne može biti prihvatljivo i ne može naići na podršku ni stranka ni zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Lično nikada to neću podržati. Razgovore svakako treba nastaviti, pregovori nemaju alternativu, ali neki prijedlozi se odmah trebaju staviti u stranu", kazao je Ademović.

Podsjećamo, Čović je kazao da bi se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda birao u Federaciji BiH uz uslov da bi morao imati najveći broj glasova u tri od pet kantona sa hrvatskom većinom, ako ne u tri, onda u dva ili jednom. To su HNK, ZHK, Posavski kanton, SBK i Kanton 10.

#delegat #KemalAdemović #NiP #BiH