Članak

NASILNIČKA PARTITOKRATIJA

Trojka i HDZ pomnožili s nulom Parlament FBiH, Ustav, Poslovnik i demokratiju!

Sumirano, Trojka, HDZ i satelitske stranke uvode praksu koja je približnija Kim Jong-unu, nego li evropskim i demokratskim standardima. A sve dok nam kontinuirano objašnjavaju kako smo na pragu EU.

Piše: Delvin Kovač

Zastupnički dom Federalnog parlamenta na 9. redovnoj sjednici po hitnom postupku razmatra Prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu, koji je prije dva dana Federalna vlada utvrdila u iznosu od 7.474.800.209 KM.

Poziv i za današnju, a i za prethodnu 8. redovnu sjednicu, održanu 22. januara, koja je trajala skoro 12 sati, zastupnicima je dostavio Mladen Bošković iz HDZ-a BiH, i to u funkciji dopredsjedavajućeg, s obzirom na to da je Mirjana Marinković-Lepić podnijela ostavku na mjesto predsjedavajuće, a potom nelegalno ovlastila Boškovića.

Opozicija je i na prethodnoj, ali i na današnjoj sjednici problematizovala legitimnost Boškovića da saziva i vodi sjednice. No, kao i u ponedjeljak, tako i danas parlamentarna većina pomnožila je s nulom Poslovnik, usvojivši zaključak kojim je Boškoviću odobreno da predsjedava sjednicom.

S druge strane, Klub SDA najavio je da će u naredni ponedjeljak Ustavnom sudu FBiH predati apelaciju zbog pravnog nasilja u Parlamentu FBiH, koje se tiče sazivanja sjednica, ali i općenito Boškovićevih ovlaštenja koje je preuzeo od bivše predsjedavajuće.

Zastupnik SDA Eldar Čomor u razgovoru za Novinsku agenciju Patria ocjenjuje kako je ovo nenormalno ponašanje, s obzirom da Prijedlog budžeta sadrži više od 250 stranica podataka i informacija koje zastupnici trebaju da pročitaju, povežu, razumiju...

- Ovo se nikad ovako nije radilo. Nikad! Dolazili su prijedlozi po hitnom postupku, ali se uvijek imalo vremena za pripremiti. Ovo je pravno nasilje.

Sjednica je sazvana neustavno i vanposlovnički. Obje - i ona u ponedjeljak i ova današnja. I sve što iz toga proizađe je nelegalno. Kao što je to urađeno prije dva dana - dodao je Čomor.

Sanel Kajan iz Demokratske fronte (DF) također je mišljenja kako je ovakvo ponašanje vladajuće većine nedopustivo, sramotno i krajnje neprofesionalno.

- Prijedlog budžeta dostavljen nam je svega nekoliko sati pred samu sjednicu. Jednostavno, čovjek nije fizički u mogućnosti sagledati sve ove silne materijale.

Stotine i stotine brojki sitno štampanog materijala dočekale su nas jutros u zastupničkim klupama. Ja lično, a i Klub DF-a, protivimo se ovakvom načinu ponašanja. Mislimo da je ovo neprofesionalno i nekorektno, u prvom redu prema javnosti FBiH - ističe Kajan.

Prijedlog budžeta ima više od 250 stranica (Foto: Sanel Kajan)

Potvrdio nam je da će Klub DF-a danas uputiti amandmane na predloženi budžet, iako u njih ne polažu neke prevelike nade, s obzirom da im ni prošli put nisu bili prihvaćeni.

A ti su amandmani, navodi, u službi onih kojima je taj novac prijeko potreban, umjesto da se on preusmjerava u projekte koji nemaju nikakvog ili imaju vrlo mali značaj za javnost, i to samo nekih manjih lokalnih zajednica.

- Kada je riječ o derogiranju Poslovnika o radu, što je urađeno na prethodnoj sjednici u ponedjeljak, to je uistinu nedopustivo pravno nasilje. Umjesto da uvodimo još veći stepen demokratije, kako bi zastupnici mogli bolje i efikasnije raditi svoj posao, oni nas u potpunosti ograničavaju na način da će nam dozvoliti eventualno da u toku sjednice postavimo jedno zastupničko pitanje ili podnesemo jednu inicijativu. I to je to.

Također nas ograničavaju vremenski u raspravama, opominju nas nakon svega pet sekundi prekoračenog vremena predviđenog za učešće u raspravama. Dakle, na svaki mogući način vežu ruke demokratiji da bi oni mogli ostvariti ono što žele.

A čini mi se da su to prvenstveno želje HDZ-a BiH, koji u ovom trenutku u potpunosti kontroliše oba doma Parlamenta FBiH.

Ne trebamo smetnuti s uma da je sadašnja situacija protivna Ustavu FBiH, jer Zastupničkim domom trenutno predsjedava Mladen Bošković iz HDZ-a, a predsjedavajući Doma naroda također je HDZ-ovac Tomislav Martinović. Dakle, to uistinu jeste nedopustivo i direktno protivno Ustavu FBiH - zaključuje Kajan.

Predsjednik Kluba Stranke za BiH Admir Čavalić odmah po primitku e-maila s Prijedlogom budžeta u ponedjeljak u 22.57 sati kazao je da se sve radi "vrlo hitno" i skriveno od očiju javnosti.

"Upravo je usvojen Prijedlog budžeta za 2024. godinu na Vladi FBiH. Napominjem da je Vlada FBiH ranije navela da će dostaviti nacrt, međutim to se nije desilo - budžet dolazi po hitnoj proceduri - 'uzmi ili ostavi'.

Tako se nastavlja loša tradicija dostavljanja budžeta, a kojom se direktno narušava budžetski princip transparentnosti (kako bi građani, privrednici, porezni obveznici mogli imati priliku učešća u budžetskoj raspravi).

Ono što je evidentno u Prijedlogu budžeta za 2024. jeste da Vlada FBiH direktno ('budžetski') priznaje da ove godine nema ništa od fiskalnih reformi. Dakle, Vlada FBiH ne očekuje spuštanje zbirne stope doprinosa za ovu godinu.

To znači da se neće usvajati fiskalni zakoni, odnosno još konkretnije da tokom 2024. nema govora o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM", naveo je tada Čavalić.

Sumirano, Trojka, HDZ i satelitske stranke uvode praksu koja je približnija Kim Jong-unu, nego li evropskim i demokratskim standardima. A sve dok nam kontinuirano objašnjavaju kako smo na pragu Evropske unije!

#AdmirČavalić #Budžet #DelvinKovač #eldarčomor #ParlamentFederacije #politika #SanelKajan #ZastupničkiDom #BiH