Članak

POSJETA

Blinken poručio Africi da Washington ima bolje mehanizme zaštite od ruskog Wagnera

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken u utorak je predstavio Sjedinjene Američke Države kao boljeg sigurnosnog partnera za Afriku od ruske plaćeničke grupe Wagner, koju je optužio za iskorištavanje nacija pogođenih državnim udarom i sukobima u regiji Sahel na kontinentu. Blinken, koji je u posjeti Nigeriji u sklopu afričke turneje radi jačanja bilateralnih odnosa, rekao je da će SAD nastaviti podržavati Nigeriju i druge regionalne partnere u njihovim naporima da pomognu u stabilizaciji Sahela, javio je AP.

„Nadamo se da to može napraviti razliku u obnavljanju ustavnog poretka i vraćanju ključnog partnera u pokušaju pronalaženja sigurnosti u regionu“, rekao je Blinken novinarima u glavnom gradu Nigerije, Abudži, posebno govoreći o Nigeru.

Sve dok izabrani predsjednik Nigera Mohamed Bazoum nije svrgnut od strane njegovih elitnih vojnika u julu, zemlja je igrala ključnu ulogu u američkim antiterorističkim aktivnostima u Sahelu i smatrana je jednom od posljednjih demokratskih nacija u regiji koja je bila partner u borbi protiv Al-Qaide i Islamske države.

Ali kako se Niger suočio sa sankcijama susjeda, Zapada i Evrope, njegova hunta prekinula je vojne veze s evropskim državama i okrenula se Rusiji za sigurnosno partnerstvo. Susjedni Burkina Faso i Mali, koji su također imali po dva puča od 2020. godine, također su poduzeli slične korake. Wagner, koji je aktivan u dijelovima Afrike, uključujući Mali, također je bio jedan od prvih izvora pomoći kojem su vojni čelnici Nigera posegli za podrškom nakon puča.

U onim afričkim zemljama u kojima Wagner nudi sigurnosnu podršku, „ono što smo vidjeli je zapravo problem (nesigurnosti) koji postaje sve gori i gori“, rekao je Blinken.

„Vidite eksploataciju ljudi i resursa od strane Wagnera... Rekavši to, važno je da radimo na podršci našim partnerima koji pokušavaju pronaći učinkovite načine borbe protiv nesigurnosti“.

Blinken je rekao da je jedan ključni aspekt američke podrške Nigeriji i ostatku Sahela jačanje kapaciteta njihovih sigurnosnih snaga u smislu opreme i tehnologije, razmjene obavještajnih podataka i tehničke podrške.

#Afrika #AntonyBlinken #Nigerija #Svijet