Članak

JASAN ZNAK

ČOVIĆ RAZOČARAN Von der Leyen i Rutte odbili večeru s Plenkovićem i HDZ-om BiH

(Patria) - Hrvatska delegacija na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem sastala se sinoć u Sarajevu s delegacijom HDZ-a BiH koju je predvodio predsjednik te stranke Dragan Čović.

Sastanak se održao u poznatom sarajevskom restoranu “4 sobe gospođe Safije”, a u Čovićevoj delegaciji bili su predsjednica FBiH Lidija Bradara, kao i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Iako se prvobitno očekivalo da će na večeri biti i nizozemski premijer Mark Rutte i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, oni se ipak nisu pojavili, tako da se sastanak pretvorio u susret predstavnika hrvatskog i bosanskohercegovačkog HDZ-a, piše Nacional.hr.

Kako smo već pisali, hrvatski premijer Andrej Plenković jutros se nije pojavio na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu. Poznat je i razlog: premijer RH se nije pojavio zbog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, iako je bilo najavljeno da će biti nazočan.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović dočekali su tako samo predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i nizozemskog premijera Marka Ruttea.

Razlog za izbivanje premijera Plenkovića je, barem kako tvrde bosanskohercegovački mediji, Željko Komšić kojeg dužnosnici u Hrvatskoj ne smatraju “legitimnim članom Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda”.

Podsjetimo, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, premijer Kraljevine Nizozemske Mark Rutte i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sinoć su stigli u Sarajevo, kako bi danas obavili niz sastanaka s političkim predstavnicima BiH, piše dalje Nacional.hr.

Posjet se događa u trenutku kada BiH prolazi veliki test unutrašnje stabilnosti i spremnosti da do marta ispuni uvjete kako bi do kraja trećeg mjeseca i službeno otvorila pregovore s Europskom unijom. Podsjetimo, BiH je u novembru prošle godine dobila uvjetno zeleno svjetlo za početak pregovora, onda kada se postigne neophodan stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo, piše Klix.ba.

A taj stepen usklađenosti suštinski znači usvajanje nekoliko veoma važnih zakona koje je Europska unija davno stavila kao uvjet pred BiH. To su Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima.

#4SobeGospođeSafije #BorjanaKrišto #DraganČović #HDZ #HrvatskaDelegacija #LidijaBradara #PremijerPlenković #SarajevoSastanak #UrsulaVonDerLeyen #ŽeljkoKomšić #BiH