Članak

VIŠESTRUKO KRŠIO ZAKON

Splićaninu trajno oduzet automobil

Muškarca (59) koji je počinio nekoliko saobraćajnih prekršaja, a već ranije je kažnjavan zbog istovrsnih prekršaja, splitski Općinski prekršajni sud kaznio je trajnim oduzimanjem auomobila Mini cooper.

(Patria) - Muškarca (59) koji je počinio nekoliko saobraćajnih prekršaja, a već ranije je kažnjavan zbog istovrsnih prekršaja, splitski Općinski prekršajni sud kaznio je trajnim oduzimanjem auomobila Mini cooper.

Policajci splitske Prve policijske stanice zaustavili su 59-godišnjaka 8. novembra 2023. oko 13 sati u Hercegovačkoj ulici u Splitu.

Tom prilikom utvrđeno je da upravlja vozilom u vrijeme dok mu je oduzeta vozačka dozvola, a i vozilu je isteklo važenje saobraćajne dozvole.

Privremeno su mu oduzeli vozilo kojim je upravljao, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja doveden je i na Općinski prekršajni sud u Splitu.

Glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Antonela Lolić kaže da je prekršajni postupak okončan donošenjem presude kojom je 59-godišnjak proglašen krivim za prekršaje iz Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama.

Zbog upravljanja vozilom kojem je istekla saobraćajna dozvola kažnjen je novčanom kaznom, a zbog vožnje za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta izrečena mu je kazna zatvora, odnosno jednogodišnja uslovna kazna.

Izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 12 mjeseci, te mu je oduzeto vozilo, koje je postalo vlasništvo Republike Hrvatske.

- U konkretnom slučaju riječ je o recidivistu ili osobi koja je već ranije pravomoćno kažnjavana zbog istovrsnih prekršaja kao što je upravljanje vozilom u vrijeme zabrane, odbijanje podvrgavanja ispitivanju prisutnosti opijata u organizmu koji po naravi spadaju u teže saobraćajne prekršaje, te imaju visok stepen opasnosti i ugrožavanja učesnika u saobraćaju na cestama- dodala je Lolić.

#Hrvatska #policija #Split #Region #Automobil