Članak

NE IZBJEGAVATI VAKCINU MRP

U KS potvrđena tri slučaja morbila kod djece iz istog vrtića

(Patria) - U Kantonu Sarajevo potvrđena su tri slučaja oboljelih od morbila, potvrdio je za N1 Ademir Spahić iz JU Dom zdravlja KS. Radi se o troje djece iz jednog vrtića u opštini Novi Grad Sarajevo. Riječ je o nevakcinisanoj djeci.

“Kolege u KCUS-u su to potvrdile, sva djeca su pod kontrolom, epidemiolozi isto vrše nadzor za eventualne dalje slučajeve", kazao je Spahić.

Jučer je održan i sastanak predstavnika Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Ministarstva zdravstva KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbog pojave slučajeva sumnjivih na morbile. Jasno su definisani protokoli djelovanja ako bi došlo do proglašenja epidemije u KS.

"Ako se i desi epidemija, to je neizbježno", navodi Spahić, a razlog je mali broj vakcinisane djece u KS.

“Samo u dvije opštine, Ilijaš i Stari Grad imamo oko hiljadu djece koja nisu vakcinisana MRP vakcinom. Kad uzmete i ostale opštine u KS, to će sigurno izaći i na više hiljada”.

Ističu da ako je dijete bilo u kontaktu sa zaraženom osobom, a ukoliko nije vakcinisano, može se u roku od 72 sata dovesti na vakcinaciju. Ljekari još jednom apeluju na roditelje da poštuju vakcinalni kalendar i da zaštite svoju djecu na vrijeme, kako bi se izbjeglo razvijanje težih kliničkih slika.

U Tuzlanskom kantonu proglašena je epidemija morbila, a nekoliko djece razvilo je tešku kliničku sliku.

#morbili #Sarajevo #vakcinacija #BiH