Članak

POHAĐA JE 73 UČENIKA

U osnovnoj školi kod Bijelog Polja izmjereno -9°C

Predstavnici nevladine organizacije "Euromost" jučer su u hodnicima Osnovne škole u Goduši, na oko 30 kilometara od Bijelog Polja, izmjerili temperaturu od devet stepeni ispod nule.

(Patria) - Predstavnici nevladine organizacije "Euromost" jučer su u hodnicima Osnovne škole u Goduši, koju pohađa 73 učenika, na oko 30 kilometara od Bijelog Polja, izmjerili temperaturu od devet stepeni ispod nule.

"Nakon odobrenja direktora ove škole, izmerena je temperatura u hodnicima ove škole, koja je dostigla i do minus devet, dok je temperatura van škole dostizala i do minus pentaest.

Također, obilaskom učionica ove škole u istim su bile male stare neuslovne furune, koje nisu ispunjavale nikakve uslove da se koriste i njihovo korištenje štete zdravlju djece, s obzirom da su učenici morali u tim učionicama da borave jer su hodnici bez bilo kakvog grijanja, kao i druge prostorije koje koriste učenici", naveli su iz Euromosta, dostavljajući video snimke.

Pozvali su Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacije i Opštinu Bijelo Polje da odmah pristupe osiguravanju uslova za 73 učenika ove škole.

Najavili su da će o ovom slučaju obavijestiti i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom prava djece i učenika.

Na kraju su apelovali na Vladu Crne Gore, resorno ministarstvo, Opštinu Bijelo Polje, kao i sve zainteresovane da daju doprinos i osiguraju ovim učenicima boravak u toplim učionicama i hodnicima.

"Direktor ove škole Ćemal Vreva je potvrdio da osnovna škola 21. maj nema centralno grijanje i da se učenici, kao i nastavno osoblje griju na male furune, te da u hodnicima nema nikakvog grijanja, ali da i očekuje da će im se osigurati centralno grijanje", poručili su iz NVO "Euromost".

#BijeloPolje #CrnaGora #osnovnaškola #Region #škola