Članak

PREMIJER ODBIO SUSRET

Plenković: Nemamo ništa protiv Komšića ali on nema legitimitet niti ga je birao većinski hrvatski narod

(Patria) - Hrvatski premijer Andrej Plenković na upit novinara odgovorio je zašto jutros nije bio sa članovima delegacije EU u Predsjedništvu BiH.

"Moj potez nikako nije bio usmjeren da iskažem bilo kakvo nepoštovanje prema instituciji Predsjedništva, dapače zahvaljujući Hrvatskoj ovaj tim Evrope je u Sarajevu i nije slučajno u ovom statusu i ovako rano u ovoj godini. Moj potez odnosi se na jedan problem koji postoji u BiH od 2006. On se ponovio 2010. ponovio se 2018. i ponovio se 2022. godine, a odnosi se na izbor hrvatskog člana Predsjedništva", kazao je Plenković.

Ponovio je stav Hrvatske da je Komšić "biran većinski voljom glasovima drugog naroda, a ne hrvatskog naroda".

"Mi kao Hrvatska smo jako protiv toga, ne zato što imamo nešto protiv Komšića i Predsjedništva nego zato što smatramo da je važno da ravnopravnost u BiH se očituje i u izbornom procesu. On je za hrvatsku vladu i institucije član Predsjedništva koji predstavlja hrvatski narod, ali bez legitimiteta i većinske volje hrvatskog naroda i stoga ga nismo primili niti smo ga posjetili na toj dužnosti ovdje u Sarajevu", poručio je Plenković.

Na komentare da se ranije sretao s Komšićem kazao je kako su se sreli neformalno, te pitao Komšića "kako je baš on u njegovim riječima Putin u Njujorku".

Na kraju je kazao kako je njegova politika prema BiH konzistentna, te da je došao kako bi svim srcem pomogao BiH.

#AndrejPlenković #ŽeljkoKomšić #BiH