Članak

UHVATITI ZAMAH

Plenković i Rutte: BiH ima još jednu šansu u martu, a onda slijede izbori unutar institucija EU

Foto: Patria

(Patria) - Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je na današnjoj press konferenciji nakon okončanja razgovora sa zvaničnicima u BiH da se BiH 100 posto usaglasila sa vanjskom politikom EU.

"Vidjeli smo iskorake i vaša zemlja je posvećena cilju članstva. Pokazali ste da možete ostvarivati rezultate. Što više rezultata postižete meni olakšavate izvještaj o napretku. Saglasni smo da vidimo BiH kao jedinstvenu, nedjeljivu i suverenu državu u EU. Razgovarali smo o onome što je još potrebno uraditi. Aktivnosti trebaju da krenu od zakona o spriječavanju pranja novca, Zakona o sudovima, vladavini prava", kazala je.

Razgovarano je i o novom Planu rasta koji je pripremila EU.

"To je ponuda EU za snažnije integrisanje BiH na zajedničko evopsko tržište. To su otvorena vrata za poslovne subjekte. Ako se reforme provedu, možete ostvariti jednu milijardu eura sredstava. Ako razvijete regionalno zajedničko tržište to je samo po sebi važno i donijet će koristi svima, a posebno mladima koji će vidjeti svoju perspektivu. Na vama je da li ćete imati jedinstveno regionalno tržište", kazala je Von der Leyen.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da niti trenutak niti sastav današnje delegacije nije slučajan.

"On je plod rasprave na Evropskom vijeću u decembru kada je BiH do sada dobila najbolje zaključke koji vode ka odluci Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora. Naša posjeta su poticaj da Vijeće miistara i PS BIH donese određene zakone i učini reforme kako bi dala EK osnov da u svom izvještaju koji će pripremiti za šefove Vlade stvori preduvjete da postignemo konsenzus među 27 članica o otvaranju pregovora sa BiH", kazao je.

Kazao je kako su se dogodile tektonske promjene kada je riječ o članstvu u EU u protekle dvije godine.

„Ruska agresija na Ukrajinu i Putinova politika ubrzala je proces proširenja. BiH ima šansa da ulovi korak sa drugim zemljama jugoistoka Evrope. Hrvatska je godinama najsnažniji, najveći prijatelj i zagovaratelj ulaska BiH u EU. Kolega Rute i Nizozemska su poznati kao jedna od onih zemalja koje su najstrože među članicama Unije kada je riječ o procesu proširenja i zajedno samo u Sarajevu da steknemo dojam predanosti pregovaračkom procesu Vijeća ministara BiH", kazao je.

On je istakao da su potrebne aktivnosti na Zakonu o sudovima, i zakona o VSTV i u pogledu Zakonu o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorizma i niza drugih poteza koje će omogućiti Komisiji da donese potrebnu odluku.

"U sljedećim tjednima uz potporu svih nas i političko preuzimanje odgovornosti aktera u BiH, možemo dobiti argumente da ta odluka u martu može biti donesena. Ovo je zadnja godina rada aktuelne Komisije. Za nešto više od dva i po mjeseca će se raspustiti Evropski parlament. Ako se propusti mart izgubit će se cijela ova godina. Nakon izbora u EU slijedi ustrojavanje institucija, novi program Komisije i to će nas za tren oka dovesti u januar 2025. Moja poruka i apel je da se ovaj prozor itekako iskoristi, a Hrvatska će sa svoje strane činiti sve ono što radi partnerski i istinski podržati BiH u toj odluci", kazao je Plenković.

U svom uvodnom izlaganju predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je rekla da su u pripremi usvajanje Budžeta za 2024. ali i niz zakonskih rješenja koja će se naći na sjednicama domova PS BiH.

Nizozemski premijer Rute kazao je da cijeli proces mora biti temeljen na ispunjavanju prioriteta.

"Nema nikakvih prečica i moramo biti sigurni da BiH osigurava rezultate u vladavini prava, sporazum sa Frontexom. Puno je posla u narednih šest sedmica. Mi stojimo na raspolaganju, ali ovo su poprilično veliki zahtjevni zadaci. Do kraja marta ova će se prilika ugasiti radi izbora u EU", kazao je nizozemski premijer.

"Zadovoljstvo je Nizozemskoj da pomogne u izgradnji BiH, to radimo i kroz misiju EUFOR-a. Jučer sam posjetio kamp Butmir i iz prve ruke sam čuo o njihovom radu. Nizozemska je i članica PIC-a, u konačnici naš zajednički interes je da BiH zauzme svoje mjesto za stolom EU kao jedina i suverena država. To je i u interesu EU da članice budu što snažnije", rekao je.

On je naglasio da se proces pridruživanja ocjenjuje na osnovu konkretnih rezultata.

"Potreban nam je popis rezultata po prioritetima, ali BiH nije sama. Mi sa Evropskom komisijom smo tu za vas da vam pomognemo na ovom putu", rekao je.

#EU #obaveze #pregovori #reforme #zakoni #BiH