Članak

MIRCEA GEOANA

Zamjenik Stoltenberga s ambasadorima članica NATO-a u Sarajevu 1. i 2. februara, planirani brojni susreti i aktivnosti

Mircea Geoana

(Patria) - Na poziv Bosne i Hercegovine, Sjevernoatlantsko vijeće (NAC), predvođeno zamjenikom generalnog sekretara NATO Mirceaom Geoanăom, će 01. i 02. februara 2024. godine boraviti u posjeti Sarajevu.

Prvog dana posjete, 01. februara 2024. godine, zamjenik generalnog sekretara i ambasadori zemalja članica NATO će se sastati sa Predsjedništvom BiH. Sastanak sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto i članovima Savjeta ministara BiH će biti održan u poslijepodnevnim satima. Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH i zamjenik generalnog sekretara NATO će se obratiti medijima nakon sastanka. Istog dana, Kolegij Parlamentarne skupštine BiH će se sastati sa NAC.

Drugog dana posjete, 02. februara 2024. godine, zamjenik GS NATO i ambasadori zemalja članica NATO će razgovarati sa predstavnicima nevladinih organizacija, te sa studentima univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

U poslijepodnevnim satima, zamjenik GS i NAC će, tokom posjete vojnoj bazi Rajlovac, razgovarati o praktičnim aspektima saradnje između BiH i NATO.

Zamjenik generalnog sekretara NATO i ambasadori će se takođe sresti sa komandantom Štaba NATO u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom McGaha, narednim komandantom EU snaga u BiH (EUFOR) general majorom Lászlóm Sticzom, visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

#NAC #NATO #BiH