Članak

CONSTANTA

Jeste li ikada razmišljali o ljetovanju u Rumuniji: Crno more možda je pravi izbor za vas

Ko zna, s obzirom na to kako se smatra da je Jadran postao prilično skup, možda se neko baš i zaputi u Constantu…

(Patria) - Male su, pa čak gotovo i nepostojeće šanse da će neko iz Bosne i Hercegovine otputovati na ljetovanje u Rumuniju.

No, to ne znači da ne vrijedi upoznati kakve mogućnosti pružaju i druge zemlje.

Ko zna, s obzirom na to kako se smatra da je Jadran postao prilično skup, možda se neko baš i zaputi u Constantu…

A ako se odluči na takvo nešto, ima dovoljno vremena za planiranje.

Constanta je, prije svega, grad bogate historije, osnovan još 600. godine prije nove ere.

Smješten je na Crnom moru, a obiluje pješčanim plažama te cijelo ljeto služi kao domaćin festivalima i zabavama na plaži.

Zbog toga je u Rumuniji postao sinonim za sunčanje i kupanje danju, a provod u klubovima noću, piše Punkufer.

No, kako prenose s britanskog Metroa, to nije sve. Arhitektura, historija, muzeji te hrana i piće osiguravaju da svaki putnik može pronaći nešto što će mu se svidjeti.

Za početak, kako uopće doći? Pa najlakše avionom do Bukurešta, a zatim iz glavnog rumunskog grada vozom do Constante, za što će vam trebati dva sata.

Naravno, možete se zaputiti i autobusom, a vjerovatno je najbolja opcija unajmljivanje automobila, čime ćete dobiti i mobilnost.

Najbolje vrijeme za posjetu svakako je kasno proljeće, odnosno početak ljeta, kad živa u termometru pokazuje 25 ili više stepeni.

Naime, ne samo da je tad najbolje vrijeme, već se na plaži Mamaia počinju održavati i svirke DJ-eva iz cijeloga svijeta.

Najpoznatiji su festivali Neversea u julu te Vama Veche u avgustu. Što se tiče vremena, kiše su u ljetnom dobu rijetkost, a do kraja septembra temperatura rijetko pada ispod 20 stepeni.

Uzevši u obzir da ne misle svi samo na ludi provod, već ima i zaljubljenika u historiju i razgledavanje, šetnja marinom Tomis i Ovidijevim trgom trebala bi vas učiniti sretnima, s drevnim zgradama i rimskim mozaicima duž ulica.

Nacionalni historijski i arheološki muzej također sadrži veliku zbirku antičke umjetnosti, a gradski Arheološki park izvrstan je izbor za poslijepodnevno istraživanje.

I za kraj, ono što sve uvijek zanima - cijene. Nisu previsoke, pa ćete boravak u hotelu s tri zvjezdice platiti između 40 i 60 eura.

Glavno jelo u restoranu košta od 8 do 10 eura, dok za pola litre piva trebate izdvojiti daleko manje nego, recimo, u Neumu.

Naravno, shvatite to kao orijentir, jer i sama Constanta ima napucanih mjesta, na kojima možete bez problema ostaviti cijelu platu.

#constanta #CrnoMore #magazin1 #Rumunija #Turizam #zanimljivosti